На 18 октомври в откритият космос за първи път излезе

...
На 18 октомври в откритият космос за първи път излезе
Коментари Харесай

Интимни подробности от живота на астронавтите

На 18 октомври в откритият космос за първи път излезе женски екипаж. NASA дълго време пренебрегваше жените-астронавти, защото за тях нямаше подобаващи скафандри, написа немското издание Der Spiegel. Инженерът Кристина Кук и биологът Джесика Мейър ремонтираха детайл от захранванeто на външната стена на Международната галактическа станция. Така дамите за първи път излязоха в намерено пространство без мъжко наличие.
Американската галактическа организация има дълга история за закореняла дискриминация и неуместни неловкости по отношение на дамите. Първото излизане на женски екипаж е било планувано още през март, само че беше незабавно анулиран, защото се оказа, че има единствено един подобаващ скафандър. Останалите се оказали прекомерно огромни за Кристина Кук и Ан Макклейн.
Скафандрите с размери S и XS са били анулирани още през 90-те години на предишния век, защото били прекомерно скъпи. Първоначално  от NASA въобще не са възнамерявали да изпращат дами в Космоса. В тима са могли да вземат участие единствено военни-летци изпитатели. Когато през 70-те години на предишния век се позволяват и дами от Агенцията са желали да създадат пребиваването им в Космоса оптимално прелестно. През 1978 година инженерите на NASA създават специфична козметика, която включвала искра за устни и сенки за очи. Може единствено да си представим по какъв начин инженерите, множеството от които мъже, са спорили какво още би трябвало да има измежду козметиката, споделя астронавката Сали Райд.
В последна сметка козметичните артикули не влизат в общоприетото съоръжение на жените-астронавти, само че Райд се сблъсква с други неуместни моменти. Така да вземем за пример тя е запитана дали ще ѝ стигнат 100 тампона за седмица в Космоса. Тампоните може въобще да не потрябват на дамите. Екипажът пие модифицирана урина, а дамите все по-често използват хормони за попречване на менструацията - по този начин урината не се замърсява и остава пригодна за приложимост. Благодарение на дамите в Космоса се появиха и нововъведения. Астронавтите са задължени на дами за появяването на тоалетните. Преди това сътрудниците им мъже са уринирали в приспособление, поставяно на пениса. За дефекация са употребили единствено пакети.
Днес съотношението сред дамите и мъжете в NASA е по-балансирано - 12 дами на 38 мъже астронавти. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР