На 18 октомври имен ден празнуват всички, които носят имената

...
На 18 октомври имен ден празнуват всички, които носят имената
Коментари Харесай

Кой има имен ден днес, 18 октомври

На 18 октомври имен ден честват всички, които носят имената Злата, Златка, Златина, Златинка, Златко, Златан, Златомир, Златимир, Златимира, Златозария и производните им. Имен ден имат и тези, които носят името Лука или Лукан.
Празникът е в чест на Света Злата Мъгленска. Тя е българска светица и великомъченица, живяла през XVIII век по време на османското господство в Македония. Ражда се в оскъдно семейство в село Слатина, Мъгленско. Злата има още три сестри. Още от дребна се личи нейната рядка хубост, покорност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима религия в Господ. Рядката красота на девойката ѝ донася огромни тествания и става мотив да понесе тествания на велика мъченица.
Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отхвърли от вярата си и да се омъжи за него. Тя не скланя даже пред молбите на околните си да се отхвърли от християнската религия.
Умира на 18 октомври 1795 година, откакто турците дълго и безмилостно я изтезават, а по-късно я обесват и насичат тялото ѝ на парчета. Българската православна черква уважава паметта ѝ на 18 октомври всяка година. Цариградската патриаршия, както и Гръцката православна черква, Сръбската, Руската, Македонската и други църкви я празнуват на 13 октомври, както е записано в главния източник на житието ѝ – „ Нов мартирологий “ на преподобни Никодим Светогорец.
През 2009 година по концепция на историка Пламен Павлов св. Злата Мъгленска е определена за небесна застъпница на българките в чужбина. Държавната организация за българите в чужбина при председателството на Райна Манджукова учредява премията „ Българка на годината “ на името на Света Злата Мъгленска, която се афишира всяка година на 21 януари. За 2009 година премията е присъдена на Костадинка Кунева и Спаска Митрова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР