На 18 ноември 1989 г. в 11 часа на площада

...
На 18 ноември 1989 г. в 11 часа на площада
Коментари Харесай

Денят 18 ноември: 29 години от първият голям митинг пред...

На 18 ноември 1989 година в 11 часа на площада пред " Св. Александър Невски " стартира първият свободен протест след 45 години комунистически режим. Първи приказва Петко Симеонов - социолог, отстъпник, член на Клуба за публичност и преустрояване, няколко дни по-късно основател на Съюз на демократичните сили. Речта, която той написа, е призната от управителния съвет на клуба за поддръжка на гласността и преустройството в България и е прочетена от името на Клуба. Тя става един от документите, които ще послужат за подготовката на учредителната декларация на Съюз на демократичните сили. Сред другите оратори са Петър Берон, Едвин Сугарев, Жельо Желев, Блага Димитрова, Румен Воденичаров, доктор Тренчев, Емил Кошлуков, Петър Гогов, Анжел Вагенщайн, акад. Кирил Василев, Стефан Продев, отец Христофор Събев, Георги Мишев, Ал. Каракачанов, Любомир Собаджиев, Марко Ганчев...

На площада пред храма “Св. Александър Невски ” на 18 ноември 1989 година се събраха, по разнообразни оценки сред 50 и 100 хиляди души, а съгласно някои сред 100 и 150 хиляди души. Като преглежда човек през днешния ден фотосите, не може да не се замисли какъв ли % от присъстващите на площада са емигранти, и по какъв начин доста от ораторите, които въплъщаваха зараждащата се съпротива, станаха политически съперници, написа журналистът Иван Бакалов, участник в митинга и създател на доста фотоси от оня ден.

Бакалов цитира американският публицист Бил Брайсън, станал прочут с пътеписите си. Той е бил в София два пъти – през 1973 и през 1990. В „ Един американец в Европа ” Брайсън разказва какво вижда месеци след рухването на комунизма – тъмен град с тъмни улици, тъмни и празни витрини на магазини, липса на реклами, големи опашки защо ли не.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР