На 18 ноември 1978 г. светът е потресен от шокираща

...
На 18 ноември 1978 г. светът е потресен от шокираща
Коментари Харесай

Култът на смъртта: 913 души се самоубиват в Народния храм

На 18 ноември 1978 година светът е покъртен от шокираща вест. 913 души, в това число 276 деца, правят всеобщо самоубийство в джунглата на Гвиана, а американският конгресмен Лио Райън и четирима негови придружители са били убити при опита си да се качат на аероплан на пистата в Порт Каитума.

Преди събитията от 11 септември 2001 година, това е най-голямата всеобща загуба на живот за Съединените американски щати. Тя е останала в историята като " клането " в Джоунстаун, макар че става въпрос за всеобщо самоубийство.

Това е историята на " Народния храм "

Всичко стартира на 13 май 1931 година в щата Индиана. Тогава в фамилията на деец от Първата международна война се ражда наследник - Джим Уорън Джоунс. Родителите се борят обезверено с следствията от Голямата меланхолия, а дребният Джим израства в колиба без вода. Съучениците му го разказват като " необичайно дете, захласнато от религията и гибелта ", а самият той учи Сталин, Маркс, Мао Дзедун, Ганди и Хитлер доста деликатно.

През 1949 година 18-годишният Джим Джоунс се дами за здравната сестра Марселин Болдуин и двамата се реалокират да живеят в град Блумингтън. Там младият Джим участва на тирада на Елинор Рузвелт за тежкото състояние на афро-американците, която мощно го впечатлява. Две години по-късно Джоунс става член на Американската комунистическа партия, а през 1952 година станал свещеник в Методистката черква Съмърсет, в един не изключително състоятелен бял квартал в южен Индианаполис. Той скрито посещавал няколко афроамерикански църкви в региона и канел хората, които срещал там, на свои лични служби и в дома си.

 Джим Джоунс
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР