На 18 май в целия свят се отбелязва Международният ден

...
На 18 май в целия свят се отбелязва Международният ден
Коментари Харесай

Министърът на културата Боил Банов поздрави работещите в българските музеи и галерии

На 18 май в целия свят се отбелязва Международният ден на музеите.

Ето и какво гласи поздравлението от министър Банов:

„ Уважаеми госпожи и господа, за мен е чест да Ви поздравявам във връзка Международния ден на музеите, който тази година ще се организира под мотото: „ Музеи за тъждество: многообразие и приобщаване ”.

Тази година празникът е малко по-особен, тъй като музейните експерти, наред с всички хора по света, са изправени пред комплицирано и непознато предизвикателство – пандемията от Ковид-19. Досега работещите в интерес на музейното дело у нас бяха насочили напъните си към проучването, съхраняването, опазването и популяризирането на богатата ни история и неповторимото ни културно завещание, към възпитанието на младите в обич към историята, изкуството, културата и традициите ни. Днес към тази разностранна активност на музеите се прибавя още една нелека задача – да се приспособяват към новата обстановка в света по метод, по който да могат да продължат да действат, като в същото време подсигуряват сигурността на обществеността и на работещите в тях.

Смятам, че тематиката за приобщаването тази година бе доста потребна и бързо ни подсказа по какъв начин музеите могат да подсигуряват многообразие и включване посредством своите цифрови действия, употребявайки капацитета на международната мрежа, с цел да приобщят хората вкъщи към своите вълнуващи истории. И даже да разширят своята аудитория оттатък границите на страните. Идеи, които в музеите към този момент се обмисляха, бяха осъществени за броени дни.

Думата „ музей “ произлиза от думата, означаваща храм, отдаден на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология. Щастлив съм, че от днешния 18 май публиката има опцията да стартира да се завръща и към физически отворените порти на тези наши храмове на духовността.

Благодаря сърдечно на музейните експерти за това, че не изоставиха своя пост, че останаха правилни на общата ни задача – съхраняването на паметта на българската нация и шерването на тази памет по увлекателни и нови способи.

От сърце поисквам на всички работещи в музеите и галериите доста здраве. Бъдете мощни и въодушевени, тъй като нямам подозрение, че можем да се оправим с всяко предизвикателство. Сигурен съм, че един ден посредством сбирките си ще разказвате на идните генерации по какъв начин сполучливо сме се справили дружно.

Честит празник! ”
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР