На 18 май Пристанище Варна отбелязва своя 113 рожден ден.

...
На 18 май Пристанище Варна отбелязва своя 113 рожден ден.
Коментари Харесай

113 години чества Пристанище Варна

На 18 май Пристанище Варна отбелязва своя 113 рожден ден.
В началото на 1895 година е извършен търгът за строителството на варненското пристанище. Градежът е оценен на 8 290 385 лв., които са директно обезпечени от държавното управление.
На търга за строителството вземат участие компании от Хамбург, Париж и българското сдружение „ Михайловски и Хайрабедиян ". Родната компания е определена откакто предлага 16,5% понижение от първичната тръжна цена или 6 922 472 златни лв..
На 7 февруари е подписан публично договорът, с което се дава начало на строителството. До 1899 година фирмата-изпълнител претърпява съществени разтърсвания - след две зимни стихии, които повреждат плавателния й състав и уреди.
Заради това продължаването на почналия строеж се трансферира на едно новосъздадено анонимно акционерно сдружение, в което основните акционери са участниците в първото дружество.
С организационен протокол се слага началото на „ Безименно акционерни сдружение за изработка на Варненското пристанище ", което довежда плана до сполучливо довеждане докрай през 1906 година.
В церемонията по разкриване взе участие персонално Kняз Фердинанд I, който идва на борда на българския крайцер „ Надежда ".
Денят – 18 май, не е определен инцидентно – тогава князът чества имен ден.
23 военни и цивилен парахода се включват в откриването. Има кораби от Румъния, Италия, Германия, Англия, Австро-Унгария, Гърция, крайцери от Руския императорски флот и над 300 публични посетители. Знаменателното разкриване е обещано с 21 топовни салюта от задгранични военни параходи и брегова артилерия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР