На 18 май 1804 г. Наполеон Бонапарт официално е обявен

...
На 18 май 1804 г. Наполеон Бонапарт официално е обявен
Коментари Харесай

На 18 май 1804 г. Наполеон е обявен за император

На 18 май 1804 година Наполеон Бонапарт публично е разгласен за император на Франция. Пътят към трона минава през сполучлива военна кариера след началото на Френската гражданска война през 1789 година, последователно нахлуване в политическите среди и издигане до висшите ешелони на властта след края на якобинския интервал от началото на 90-те години на XVIII век.

Наполеон на процедура има значима роля в ръководството на Франция от времето на Директорията (1795-1799), когато управлява военни акции в Италия, Малта, Египет и Европа, само че поема еднолично властта едвам след преврата от 18 брюмер (9 ноември) 1799 година, когато тя е сменена от Консулство. Консулите са трима, като Наполеон е разгласен за първи.

От времето на Консулството датират и промените, които последователно трансформират френското общество и страната. Наполеон централизира администрацията на департаментите, просветителната и данъчната система, постанова нови цивилен, углавен и търговски кодекс, известни събирателно като Наполеонов.

Някои от постановките в тях са годни и до през днешния ден. От оповестяването на Наполеон за император до коронацията му минават повече от шест месеца.

Тя се организира на 2 декември в катедралата " Нотр Дам " в Париж. Имперските му регалии са благословени от католическата черква, с която той подписва конкордат още през 1801 година, а Наполеон е коронясан персонално от папа Пий VII.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР