На 18 март 2004 г. Народното събрание на Република България

...
На 18 март 2004 г. Народното събрание на Република България
Коментари Харесай

Назад в историята: Паметното гласуване За НАТО преди 15 г.

На 18 март 2004 година Народното събрание на Република България ратифицира Северноатлантическия контракт, подписан за първи път от страните-основатели на пакта на 4 април 1949 година във Вашингтон. Днес, 18 март 2019 година, се навършват 15 година от това паметно събитие.

Първите стъпки към Северноатлантическия алианс

Първите стъпки към НАТО бяха направени през паметната 1990 година Във Великото национално заседание Българска социалистическа партия има 211 депутата, Съюз на демократичните сили - 144. Председател на Велико народно събрание е Николай Тодоров (БСП). Министър-председател е Андрей Луканов.

През август с.г. Соломон Паси, депутат от Съюз на демократичните сили, предлага на Велико народно събрание България да се интегрира в структурите на НАТО. Речта му се базира на изводите на един отчет, че Съюз на съветските социалистически републики скоро ще се разпадне.

С Декларация на Министерството на външните работи, Република България приема поканата за определяне на постоянни дипломатически връзки с НАТО.

През ноември петима народни представители от разнообразни парламентарни групи (първи измежду парламентаристите от тогавашния Варшавски договор) посещават Главната квартира на НАТО. Те се срещат с генералния секретар Манфред Вьорнер и непрекъснатия представител на Съединени американски щати Уилям Тафт и повдигат въпроса за участие на България в Алианса. В Брюксел се ражда концепцията да се основе Атлантическият клуб в България.

На 15 ноември 1990 година е първото посещаване на български външен министър - ген. Любен Гоцев, в Главната квартира на НАТО.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР