На 18-и септември 2020 г. (петък) от 11:00 ч., в

...
На 18-и септември 2020 г. (петък) от 11:00 ч., в
Коментари Харесай

Официално откриха реновирания Параход Радецки

На 18-и септември 2020 година (петък) от 11:00 ч., в град Козлодуй се състоя формалната гала по откриването на реновирания „ Параход Радецки”.

„ Параход Радецки” е филиал на Националния исторически музей по силата на Постановление на Министерски съвет № 83/26.4.2004 година и има за цел да разпространява делото на поета и бунтовник Христо Ботев. На кораба е показана музейна експозиция за историята на паметния поход на Ботевата чета от Козлодуйския бряг до връх Околчица и геройската крах на поета-революционер, което е надълбоко прочувствена тематика за всеки български жител. Пътят към безсмъртието на Христо Ботев и 200-те храбри мъже, тръгнали в неравна борба с тиранина, стартира от борда на парахода „ Радецки”.

Една от атракциите, които предлага параход „ Радецки” на посетителите е едночасова разходка в пристанище Козлодуй. Плаванията се правят единствено в месеците май – октомври. За задачата корабът е регистриран като плавателно средство и предстои на механически контрол, осъществяван от Дирекция „ Речен надзор” – Лом на Изпълнителна Агенция „ Морска администрация”.

Съгласно член 15 и 16 от Наредба № 11 за прегледи на корабите и корабопритежателите на всеки пет години се прави главен обзор и ремонт на структурата, механизмите, оборудванията и оборудването на кораба. Прегледът се прави на доково оборудване и е причина за продължение периода на годност на корабното удостоверение за осъществяване на плавания в акваторията на Козлодуй.

В началото на месец юни 2019 година бе признато Постановление на Министерски съвет № 140/6.06.2019 година, с което се отпуснаха финансови средства в размер 437 000 лв. за планов обзор и ремонт на моторен транспортен съд „ Радецки”. След осъществяване на открита процедура по Закона за публичните поръчка под № 03618-2019-004 от Регистъра на АОП с предмет „ Преглед и ремонт на Параход „ Радецки “ на 18.10.2019 година е подписан контракт с определеният извършите кораборемонтен цех Дунав СРЛ, гр. Браила, Румъния.

В интервала ноември 2019 – януари 2020 година са осъществени ремонтните действия по корпуса и надстройките на кораба, рулева система, кингстонови сандъци, котвени вериги и главен ремонт на гребни-двигателни колеса на доковото оборудване на изпълнителя в пристаинщето на гр. Браила, Румъния. Ремонтните действия са признати от Български корабен указател с Акт № 67301/10.01.2020 за корпус и доково освидетелстване. След идването на кораба в България на 30-и януари 2020 година, специалистите на Националния исторически музей продължиха работата по представянето на кораба пред надзорните органи за продължение на периода на корабното уверение и започнаха работа по обновяването на музейната експозиция на кораба.

От началото на месец юни 2020 година музей „ Параход Радецки” посреща своите гости с напълно актуализирана музейна експозиция, отдадена на националния воин Христо Ботев и проследяваща историческите събития от май 1876 година Освен организацията, подготовката и бойния път на Ботевата чета експозицията цели да опише историята на трансформиралия се в светиня параход „ Радецки” и неговата модерна имитация, издигната през 1966 година вследствие на невиждана акция за набиране на средства.

По време на формалната гала бяха показани резултатите от работата на Националния исторически музей по осъществяването на прегледа и ремонта на параход „ Радецки” и обновената експозиция.

Във връзка с актуалната пандемична обстановка и за предотвратяване от заразяване с Коронавирус 19, плановите плавания с параход „ Радецки” в акваторията на Козлодуй няма да се реализират, оповестяват от пресцентъра на Националния исторически музей.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР