На 18 и 22 април пред публиката в зала България

...
На 18 и 22 април пред публиката в зала България
Коментари Харесай

Половин година по-късно Гидон Кремер все пак ще свири в София

На 18 и 22 април пред публиката в зала " България " ще излезе огромният цигулар Гидон Кремер. Той трябваше да дойде в София в края на предходната година, само че поради усложнения в напредването, подбудени от коронакризата, се наложи да отсрочи концертите. Виртуозът остана правилен на обещанието си към българските меломани и ще показа две стратегии - матине на следващия ден и вечерен концерт в четвъртък.

От 11 ч. в неделя под палката на диригента Найден Тодоров ще звучи Концерт за цигулка и оркестър в ла минор от Шуман. Симфония No 29 в ла мажор от Моцарт е второто произведение на матинето. Урош Лайовиц ще бъде диригент на втория концерт (22 април, 19 ч.) с стратегия: Г. Канчели - " Здрач`` за две цигулки и струнен оркестър и Р. Шуберт - Симфония No 9 в до мажор. Гидон Кремер ще излезе пред българските си фенове със своя инструмент на Никола Амати от 1641 г. 

Носител на най-големите музикални награди, измежду които " Грами ", " Ехо Класик ", Императорската премия за музика, Кремер започва да учи цигулка на 4-годишна възраст при татко си и дядо си. На 7 постъпва като студент в Музикалното учебно заведение в Рига и бележи бърз прогрес, а на 16 получава Първата премия на Латвийската република. Две години по-късно стартира да учи в Московската консерватория при Давид Ойстрах. Пред последните пет десетилетия цигуларят изнася рецитали на съвсем всички огромни концертни подиуми в Европа и Америка. През 1997 година основава камерния оркестър " Кремерата Балтика " с цел за поощряване на даровити млади музиканти от трите балтийски страни – Естония, Латвия и Литва. 

Репертоарът на Гидон Кремер впечатлява с разнообразие - той включва цялостния набор от типичен и сантиментални шедьоври за цигулка, а също и творби на композитори от XX и XXI век като Берг, Хенце и Щокхаузен. Продуктивният цигулар има зад тила си към този момент 120 записани албума. Той е създател и на четири книги, последната от които е „ Писма до един млад пианист " (2013).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР