На 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г.

...
На 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г.
Коментари Харесай

Редица градове отбелязват 150 години от гибелта на Васил Левски

На 18 февруари (6 февруари по остарял стил) 1873 година в покрайнините на София е изпълнена смъртната присъда на Апостола на свободата Васил Левски. Мястото на обесването му се намира в центъра на днешна София, където е повдигнат негов монумент.

След като в България е въведен Григорианския календар през 1916 година, означаваме гибелта на Левски 12 дни по-късно - на 18 февруари всяка година. Възпоменателните церемонии обаче у нас се провеждат ден по-късно - на 19 февруари.

Днес в редица български градове, измежду които Карлово, Ловеч, Велико Търново и Враца, ще бъдат маркирани 150 години от гибелта на Васил Левски.

За годишнината в Карлово - родния град на Апостол на българската независимост, е планувана възпоменателна гала довечера. Сутринта в църквата " Св. Богородица ", където Левски е пял като дякон, ще бъдат отслужени архиерейска света литургия и панихида.

По-късно в Историческия музей ще бъде открита галерия с архивни документи, отдадени на Иван Грозев, сподвижник на Апостола.

Днес в Карлово ще звучат и църковни песнопения в памет на Левски, изпълнени от квартет " Светлоглас ".

След церемонията вечерта на едноименния площад във връзка 150 години от гибелта на Апостола, в залата на читалището ще се състои обичайния възпоменателен театър на възпитаници от Средно учебно заведение " В. Левски ", който тази година е под мотото " С моята кончина не свършва пътят, който би трябвало да извървите ".

В Ловеч във връзка 150-годишнина от героичната всеотдайност на Апостола през днешния ден се провежда народен юношески конгрес - спор " Васил Левски в историята, литературата и изкуствата ".

Във Велико Търново годишнината ще бъде почетена с боен обред и общоградско поклонение

Във Враца 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде маркирана с възпоменателна гала пред паметника му в центъра на града.

Утре президентът Румен Радев ще открие мултимедийната цифрова експозиция „ Изповедта на Апостола “ в Националната изложба „ Квадрат 500 “. Изложбата е отдадена на делото на Васил Левски.

Вечерта президентът ще взе участие във възпоменателната гала пред паметника на Васил Левски в столицата.

„ Левски в душите ни “ е мотото на патронния празник на българското учебно заведение „ Васил Левски “ в кипърския град Дали, където също ще бъде отдадена респект към героичната крах на Апостола.

На 19 февруари (неделя) Варна ще означи 150 години от гибелта на Васил Левски с.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР