На 18 август българската православна църква почита празника Успение -

...
На 18 август българската православна църква почита празника Успение -
Коментари Харесай

Почитаме празника Успение на Свети Иван Рилски

На 18 август българската православна черква уважава празника Успение - заспиване, на Свети Иван (Йоан) Рилски , разгласен за небесен настойник на българския народ.

Празникът се празнува в деня на годишнината от кончината на светеца . По традиция в Рилския манастир се отслужва литургия в памет на Свети Иван Рилски, който е основал църковната обител.

Преподобният Иван Рилски е роден към 876 година в село Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и на сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър - време на необятно разпространяване на християнството в рамките на България.
 / iStock/Getty Images
Като младеж той копнеел да се посвети в работа на Бога и постъпил в манастир. След като приел монашеството, напуснал манастира и се скитал на доста места. Установил се в Рила и основал Рилския манастир. В края на живота си светецът се отдал на усамотение и молитва. Той умира през 946 година и е заровен в дребната манастирска черква на Рилската обител.  Около 980 година мощите на Иван Рилски са открити и пренесени в София, а той е канонизиран.-->

През 1183 година унгарският крал Бела Трети отвоюва Средец от византийците и отнася мощите на българския светец в Унгария, откъдето са върнати след четири години. След освобождението на България от византийско иго Цар Асен ги придвижва през 1195 година в столицата Търново.

Свети Иван Рилски, именуван още преподобни Иван Рилски Чудотворец , е разгласен за извънреден небесен настойник на българския народ и за най-популярния български национален светец врач, създател на Рилския манастир през Х в. Народната медицина предлага при продължителна болест да се направи работа пред мощите на светеца в Рилския манастир.
 / iStock/Getty Images
Светецът монах е измежду най-изобразяваните светци в стенописите в църквите от комплекса манастири, наименуван Софийска Мала Света гора. На него са отдадени и два манастира в региона - Германският и Курилският.

В края на живота си Св. Иван Рилски съставил своя " Завет " - неповторим документ, от който са познати четири преписа, един от които и понастоящем е изложен в музея на Рилския манастир. В него светецът завещава на хората да запазят вярата си непорочна от " всякакво зломислие " и да се пазят от " сребролюбивата змия ", " тъй като сребролюбието е корен на всички несгоди ". В Завета още се споделя: " Не търсете да бъдете познавани и обичани от земните царе и князе, нито се поддавайте на тях! ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР