На 18 август 1682 г. Петър I става цар на

...
На 18 август 1682 г. Петър I става цар на
Коментари Харесай

18 август 1682 г. Петър I става цар на Русия

На 18 август 1682 година Петър I става цар на Русия. Петър Алексеевич е най-малкият наследник на цар Алексей Романов от втората брачна половинка на царя - Наталия Наришкина.

От първия си брак с Мария Милославска, Алексей има 13 деца, като единствено двама от синовете му го надживяват - престолонаследникът Фьодор (бъдещ Фьодор III) и Иван (бъдещ Иван V), като и двамата имат съществени здравословни проблеми.

След гибелта на Фьодор III през 1682 година избухва битка за власт сред родовете на двете съпруги на Алексей - Наришкини и Милославски. Болярската дума преценя, че Иван е некадърен да ръководи, заради физически и умствени недъзи, и избира за цар десетгодишния Петър, като дефинира за регент майка му.

В отговор, по-голямата сестра на двамата, София Алексеевна, провежда протест на стрелците, непрекъснатата войска на съветските царе, към който се причисляват и многочислени тълпи от жители на Москва. По гледище на София, която поема властта, и Петър, и Иван са определени за царе, като на Иван се отдават почести като на по-старши.

Петър Алексеевич прекарва идващите няколко години в предградията на Москва, обкръжен от другари от болярските среди. Той опитва с корабостроене на езерото Плешчеево при Переславъл Залески, като издигнатите няколко кораба се употребяват за военни игри. Младият Петър учи основите на западната военна просвета от европейски бойци и авантюристи, които живеят в Чуждестранно населено място покрай Москва.

През лятото на 1689 година Петър и поддръжниците му възнамеряват да отстранят от регентството София, чиито позиции са отслабени от две несполучливи войни с Кримското ханство. Когато научава за това, тя стартира да приготвя нов протест на стрелците, само че Петър е предизвестен и съумява да я в профил и да я изпрати в манастир. Въпреки триумфа си, той не получава действителен надзор върху ръководството, като мястото на регент е заето от майка му Наталия Наришкина.

Едва след нейната гибел през 1694 година той става изцяло самостоятелен. След гибелта на Иван V през 1696 Петър I става и официално единствен държател на Русия. Той организира политика на рационализация на съветската страна, а териториалното уголемение по негово време я трансформира в една от главните европейски сили. Затова е именуван още Петър Велики. Той е и първият император на Русия от династията Романови.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР