На 18-ата годишнина от терористичните атаки на 11 септември 2001

На 18-ата годишнина от терористичните атаки на 11 септември 2001 ...

Наследникът на Осама бин Ладен със зловеща заплаха.


На 18-ата годишнина от терористичните атаки на 11 септември 2001 г. главатарят на терористичната групировка "Ал Кайда", която е отговорна за атаките в Ню Йорк, призова мюсюлманите да извършат нови удари срещу САЩ, Русия, Израел и европейски страни.

Изявлението на Айман ал Зауахири беше публикувано на сайта на SITE Intelligence Group, която проследява дейността на терористичните групировки по света.

Ал Зауахири, който наследи Осама бин Ладен, мозъка на атентатите на 9/11, разкритикува онези джихадисти, които са "отстъпили" от възгледите си и са осъдили атаката срещу Световния търговски център в Ню Йорк.

Не е ясно кога и къде е бил заснет видеоклипът, но главатарят на "Ал Кайда" споменава за признаването през март 2019 г. от САЩ на териториалните претенции на Израел към Голанските възвишения.

По-рано през деня президентът на САЩ Доналд Тръмп се зарече "никога да не забрави" трагичните събития от 11 септември 2001 г. и да удари американските "врагове по-силно, отколкото някога са били удряни". Израелският премиер Бенямин Нетаняху повтори коментарите на Тръмп, изтъквайки, че Израел стои заедно със САЩ в "борбата срещу варварството и тероризма".

Изявлението идва на 18-ата годишнина от трагедията на 11 септември, която отне живота на почти 3000 души.

Тогава група от 19 терористи, свързани с "Ал Кайда", отвлече четири пътнически самолета, които по-късно използваха, за да се забият в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, което доведе до пълното им разрушаване, както и в сградата на Пентагона във Вирджиния.

Друг самолет се разби в поле на път за Вашингтон, след като пътниците са се опитали да попречат на терористите да го закарат до желаната от тях дестинация.

Източник: blitz.bg