На 18-ата годишнина от атентатите на 11 септември, лидерът на

На 18-ата годишнина от атентатите на 11 септември, лидерът на ...

На 11.09 Ал Кайда заплаши с нови атентати САЩ, Европа, Израел и Русия.

На 18-ата годишнина от атентатите на 11 септември, лидерът на "Ал Кайда" Айман ал-Зауахири призова екстремистите за нови удари срещу САЩ, Русия, Израел и др., и срещу европейски държави. Изявлението на Ал-Зауахири беше публикувано на уебсайта SITE Intelligence Group и бе цитирано от руската медия "Спутник".
Ал-Зауахири, който наследи Осама Бин Ладен, отговорен за атентатите от 11 септември, критикува онези джихадисти, които са "отстъпили" от своите възгледи и осъждат атаката срещу Световния търговски център. Не е ясно кога и къде е направен видеоклипът, но лидерът на "Ал Кайда" споменава за признаването от САЩ на израелските претенции към Голанските възвишения през март 2019 г.
По-рано през деня американският президент Доналд Тръмп се закле да "никога да не забрави" трагичните събития от 11 септември и да удари американските "врагове по-силно, отколкото някога са били удряни". Израелският премиер Бенямин Нетаняху повтори казаното от Тръмп, заявявайки, че Израел стои заедно със САЩ в "борбата срещу варварството и тероризма".
Изявлението дойде в момент, в който САЩ почитат 18-годишнината от жертвите на атентатите на 11 септември срещу кулите-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, отнели живота на почти 3000 души.
На 11 септември 2001 г. група от 19 терористи, свързани с "Ал Кайда", отвлече 4 пътнически самолета, които по-късно използва, за да нахлуят в кулите-близнаци в Световния търговски център в Ню Йорк, което доведе до пълното им унищожение, и Пентагона, във Вирджиния. Друг самолет се разби в поле на път за Вашингтон, след като пътниците се опитаха да попречат на терористите да го пренасочат към желаната от тях дестинация.

Източник: actualno.com