На 17 юни ще се проведе годишното шествие София прайд

...
На 17 юни ще се проведе годишното шествие София прайд
Коментари Харесай

Адвокат по Дарик: ЛГБТ хората са лишени от над 300 права

На 17 юни ще се организира годишното шествие София прайд с фокус върху правата на LGBTI хората и техните фамилии. Какво всяка година, обаче, интервала към събитието е белязан от напрежение, провокации, вандализиране на билборди и офанзиви против осъществяване на събития от културната му стратегия. Кулминация на напрежението е прекъсването на прожекцията на кино лентата “Близо ”, спечелил редица интернационалните награди и част от формалната селекция на фестивала в КАН. Прожекцията беше спряна от последователи на партия Възраждане, определили кино лентата като педофилски, които крещяха обиди в лицето на искащите да гледат лентата. Въпреки това, програмата на Прайд филм фест продължава, а ЛГБТИ общността приканва своите другари за поддръжка на идното шествие. Тазгодошния прайд, проблемите пред него и провокациите пред ЛГБТИ хората у нас, в предаването " Кой приказва " по Дарик радио коментирахаадвокат Деница Любенова от младежка организация деяние и едно много шарено младо семейство - Мануела Попова и Георги Георгиев.

" Полицията не подпомагаше спокойното протичане на това събитие. Ние бяхме наели частна защита, която не съумя да се оправи със обстановката и защото се страхувахме за живота на жителите, взехме решение, че най-хубавото решение към този миг е да отменим прожекцията на кино лентата. Във кино лентата става въпрос за едно дете, което губи живота си точно заради съществуването на хомофомията ", обясни адв. Любенова.

" Когато една група от хора, които проповядват и приканват към очевидно принуждение, попречват влизането и провеждането на едно събиране, тези жители нарушават конституционни правила. Ние ще предприемем всички вероятни правови средства – ще търсим отговорност от хората, които сме разпознали ", безапелационна е тя.

" За мен беше доста елементарно да реша да изляза с лицето си на билборд в поддръжка на прайда. За мен е значимо да бъдем забележими и това беше оснавната причина на създадем това. Вандализирането го чакахме. Всяка година ставаме очевидци на тези извънредно грозни прояви на ненавист ", показа Мануела.

" Мисля, че едниственото хубаво нещо от вандализирането на билбордовете е че хора отвън общността, които не се замислят по какъв начин ние живеем и какъв брой ни е, мъчно в този момент имат шанса да видят през какво минаваме целогодишно и да извърнат вниманние. Познавам хора, изгонени от родителите си от у дома при разкриването си, и такива, на които е отказвана лекарска помощ и т.н ", описа Георги.

" Имам един обичан израз, че характерно ние се занимааваме с болката на хората. Много е изтощаващо да гледаш ден след ден стотици хора от общонстта, чиито права биват потъпквани и стават жертви на принуждение всеки ден. Що се касае до транс хората, затваря се пътя пред една цяла обност от хора, чиитоправа просто са хвърлени в кошчето за боклуки им е казано, че просто не съществуват. Те не могат да сменят пола си по документи ", утомни адв. Любенова.

" По институции не преставам да се разгадавам като транс и това ме слага в доста неуместна обстановка, защото не знам дали индивидът против мен е другарски надъхан или не ", показа Георги.

" Всяко семейство си има своите привички. Не мога да поврявам какъв брой сме обикновении в това време какъв брой сме разнообразни от всички. Ние прекосяваме през обществото много незабелязани, само че срещаме и нашите си компликации във всекидневния живот, като напримеркак да си създадем семейство някой ден, по какъв начин да имаме деца. Бъдещето ни предстои на доста по-дълбока полемика, в сравнение с при едно семейство, което се приема като обичайно в България. Проблемите са свързани и със опазването на здравето. Това да нямаш фамилията си до себе си в такива моменти е доста мъчно ", сподели Мануела.

" Представихме отчет, който изследва 79 закона в България и регистрира, че ЛГБТИ хората в България са лишени от над 300 права точно поради неналичието на признание на връзката на хора от един пол. Този отчет не изледва транс тематиката. Най-тежките случаи, с които аз съм се сблъсквала са наследствени права ", съобщи адв. Любенова.

" От дребна съм доста обвързвана с възприятието си за правдивост. Самата аз бивайки друга по няколко фактора, някак си ми се стори най-естественото нещо да взема позиция и да защитя себе си. Защото преди да станем ЛГБТИ възрастни, сме били ЛГБТИ деца, които не е имало кой дазащити. Трябваше да се хвана сама за рамото и да си кажа: заслужавам да се усещам в сигурност ", заключи Мануела.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР