На 17 юни почитаме паметта на четирима мъченици за Христовата

...
На 17 юни почитаме паметта на четирима мъченици за Христовата
Коментари Харесай

Красиви имена черпят днес! Почитаме четирима мъченици за Христовата вяра, единият от които е българин

На 17 юни почитаме паметта на четирима мъченици за Христовата религия, единият от които е българин. Днес е празникът и на Свети Дух, който дава живот на всички твари, посредством който ни се подаряват всяка мъдрост, всевъзможни духовни блага и разнообразни добродетели. Този празник Църквата е открила поради величието на Пресветия и Животворящ Дух, Единосъщен с Бог Отец и Синът Божий. Чрез Него ни се подарява всяка мъдрост, живот, придвижване, Той е източникът на всичко живо.

Светите отци споделят, че Светият Дух не е основан от Отца, не е сътворен, не е роден, само че произлиза от Него. Тази Божествена загадка Православната черква не се взема решение да подложи на размишление, тъй като счита, че Господ открива на индивида единствено толкоз, колкото му е належащо за неговото избавление и доста секрети остават за нас зад непроницаема завеса.

Светият Дух обогатява индивида с духовни блага и плодове духовни, украсява индивида и с многообразни добродетели, прави го дърво положително, плодоносно, създаващо положителни плодове (Матея 7:17).

Плодовете на Духа, по думите на деятел Павел, са: обич, наслада, мир, дълготърпение, доброта, благосклонност, състрадание, честност, благост, себеобуздание (Галатяни 5:22-23).

Светите Мануил, Савел и Исмаил били трима братя от Персия, отгледани и възпитани от майка – християнка. През 4 век в Персия към този момент имало доста християни. Царят на Персия изпратил тримата братя при римския император Юлиан да проведат договаряния за мир.

Въпреки, че император Юлиан бил християнин, на по-късен стадий от своя живот почнал да извършва езическите ритуали и да се клани на идолите.
Когато тримата братя от Персия пристигнали при него, денят съвпаднал с езическо празненство в чест на езическите богове. Император Юлиан предиздвикал пратениците да се включат в жертвоприношенията, само че те изрично отказали. По заповед на императора били хванати и затворени в тъмницата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР