На 17 юни 1631 г. Мумтаз Махал умира по време

...
На 17 юни 1631 г. Мумтаз Махал умира по време
Коментари Харесай

17 юни 1631 г. - Историята на Тадж Махал

На 17 юни 1631 година Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест брачният партньор й, императора Шах Джахан построява двореца гробница Тадж Махал. Построяването на мавзолея лишава 21 години, а в работата по построяването му се включват 20 000 служащи.
През 1628 година принц Кхуррам заема императорския трон под името Шах Джахан (господар на света), а брачната половинка му е наречена Мумтаз Махал (възвишената в двореца). Мумтаз умира на 39-годишна възраст при раждане по време на военна акция. В последните мигове преди гибелта си тя моли брачна половинка си да й построи най-голямата и величествена гробница в света. Шах Джахан се врича и по тази причина се смята, че още в деня на гибелта й на 17 юни е заложено строителството на мавзолея.
За място на градежа е определена огромна градина на брега на река Джамна, благосъстоятелност на раджа Джай Сингх. Главен проектант на градежа е Иса. Куполът на Тадж Махал е изработен с форма на сълза, която съгласно Иса е сълзата на Аллах. Главна помощница на Иса е Джаханара - най-голямата щерка на Шах Джахан.
Целият комплекс Тадж Махал е дълъг 580 м и необятен 300 м, като в ограденото с висока стена пространство с изключение на мавзолеят и джамията са ситуирани конюшни и ханове за видни посетители. Самият пантеон е с квадратна основа, леко объл по ъглите, с огромна централна арка по средата и с по-малки арки от двете й страни. На всеки ъгъл е ситуиран дребен купол, а централният - прилича голяма перла - Мохамед разказва трона на Аллах като бяла перла, сложена върху четири колони.
Фасадата на мавзолея е покрита с резба и инкрустации от цветни камъни, като стиховете от Корана са съчетани с флорални претекстове. Портата на комплекса, приключена през 1684 година, е висока 30 м, като задачата е гробницата да не се вижда преди да се мине през портата. Оригиналната врата на портата, отмъкната от индуски войски през 18 в., била от солидно сребро, като по нея са били наковани 1100 пирона с главички от сребърни монети.
Градината (Чар багх) на комплекса символизира мюсюлманския парадайс, в който съгласно Корана текат четири реки - от вода, мляко, вино и чист мед. Днес обаче градината в действителност е бледно сходство на истинската, която била разграничена от водни канали на четири елементи с по 16 цветни лехи във всяка част, с 400 разнообразни растения във всяка леха.
От двете страни на мавзолея са ситуирани две идентични здания от червен пясъчник. Западната е настояща джамия, а източната, известна като Длсауаб (отговор), не гледа към Мека и не може да се употребява за молебствия.
Гробницата е ситуирана върху квадратна платформа, по страните на която се издигат четири минарета. На всяка кула е изписана по една писмен знак - Р, Х, М, Н - като дружно те се четат ар-рахман (всемилостивия), едно от 99-те имена на Аллах.
Вътрешността на мавзолея се състои от централна зала и четири осмоъгълни зали - те са планувани от Шах Джахан за гробници на членове на императорското семейство, само че Аурангзеб подценява волята на татко си. Под залата е ситуирана крипта (макбара), в която се намират гробовете на Мумтаз Махал и Шах Джахан. В централната зала са ситуирани копия на гробовете.
Шах Джахан е заровен до Мумтаз Махал през 1666 година Осем години преди този момент той е свален от трона от един от синовете си - Аурангзеб. Той узурпира властта и последните осем години от живота си Шах Джахан прекарва затворен в Червената цитадела, съзерцавайки Тадж Махал.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР