На 17 януари министерството на енергетиката ще представи стратегия за

...
На 17 януари министерството на енергетиката ще представи стратегия за
Коментари Харесай

Служебният кабинет възражда проекта АЕЦ Белене

На 17 януари министерството на енергетиката ще показа тактика за дълготрайно развиване на българската енергетиката. Това заяви заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков, а преди дни за създаването на проекта заяви и главата на енергийното ведомство Росен Христов.

В тактиката, която следва да бъде призната от Министерския съвет, се планува залагането на създаване на 2000 мегавата нуклеарни мощности на площадката на " Втора атомна " в Белене, както и на още 2000, които да заместят 5 и 6 блок на АЕЦ " Козлодуй ", които ще излязат от употреба до края на десетилетието.

" Анализират се всички благоприятни условия за развиване на нуклеарната енергетика, включително и посредством новаторски нуклеарни технологии като дребните модулни реактори. Предвижда се създаване на 2000 мегавата нови мощности на площадката в Белене до 2035 или 2040 година, в случай че се забавим. Освен това се планува създаване на 2000 мегавата заместващи мощности на площадката в Козлодуй до 2045 година, както и създаване на надълбоко вместилище за нуклеарни боклуци до 2050 година ", сподели Еленко Божков, който взе присъединяване в конференция, отдадена на технологията за дребни модулни реактори.

" Надяваме се да има градивен разговор и интензивно присъединяване от всички заинтригувани страни ", показват вяра от министерството.

Като триумф в развиване на нуклеарната енергетика бяха откроени и споразуменията с " Уестингхаус " и " Фраматом " за доставка на нуклеарно гориво, което да бъде употребявано в 5 и 6 реактор на АЕЦ " Козлодуй ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР