На 17 септември църквата почита светите София, Вяра, Надежда и

...
На 17 септември църквата почита светите София, Вяра, Надежда и
Коментари Харесай

Днес почитаме светите София, Вяра, Надежда и Любов

На 17 септември църквата уважава светите София, Вяра, Надежда и Любов. Днес е и празникът на столицата София.

София била благочестива християнка с три дъщери, които кръстила на главните християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Момичетата били родени в Рим, когато управляващите грубо преследвали вярващите в Христа. Майката и дъщерите не криели своята религия и я изповядвали намерено. Когато научил за тях, император Адриан заповядал да ги доведат. Вяра била на 12 години, Надежда - на 10, а Любов - на девет години.

По пътя към двореца София и дъщерите й отправили гореща молба към Исус Христос да им даде сили да не се опасяват от очакващите ги страдания и крах. И в действителност - когато те застанали пред императора, всички били сюрпризирани от спокойствието им. Император Адриан привикал сестрите една след друга и ги убеждавал да принесат жертва на богинята Артемида. Момичетата обаче настойчиво отказвали. Императорът се ядосал и наредил да бъдат подложени на мъчения, само че това не сломило вярата им в Христа.

Императорът предал телата на сестрите на майка им и тя ги погребала с почести на рид отвън града. София останала на гроба и след три дни на молебствия, умряла с вярата, че отива при дъщерите си.

Християнската черква уважава София като мъченица, тъй като в сърцето си тя изживяла мъченията, които изтърпели трите й девойки. Вяра, Надежда и Любов са оповестени за покровителки на децата, тъй като и те самите са потърпевши в името на Христа като деца.

Пред църквата " Света София " ще има церемониален водосвет и публична гала по издигане знамето на града. Довечера столичани могат да честват на концерт на Софийския духов оркестър. Пред Народния спектакъл ще бъдат връчени Наградите на Столичната община за ярки достижения в региона на културата.

Носител на тазгодишната Специална премия за изключителни достижения и принос в националната просвета е примата на българската музика Лили Иванова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР