На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София,

...
На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София,
Коментари Харесай

Св. мчци София, Вяра, Надежда и Любов

На 17 септември църквата уважава паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава респект на добродетелите.

Преданието споделя, че през втората половина на І век в Рим е живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов.

Майката и дъщерите й не скривали своята религия и я изповядвали намерено. Като схванал това император Адриан (117-138) заповядал да ги доведат при него. Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от стокойствието им.

Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, само че младите девойки (Вяра била на 12 години, Надежда - на 10 и Любов - на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават грубо. А майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Тя обаче показала невероятна мощ от самото начало.

Момичетата не устоят на изтезанията и умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след гибелта на децата си умира и майка им, която също била заровена при тях. Църква уважава и света София като мъченица, тъй като като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 година в Елзас, Франция.

На масата се поставя прясна питка и грозде

Имен ден имат: София, Вяра, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любен, Любчо и сродни

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР