На 17 септември Православната църква отбелязва паметта на една истинска

...
На 17 септември Православната църква отбелязва паметта на една истинска
Коментари Харесай

Невероятен празник! Красиви имена черпят днес

На 17 септември Православната черква отбелязва паметта на една същинска християнка, отдала своя живот и този на най-близките й – децата й – в отбрана на своята религия.

Това е майката София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, които са наречени на трите съществени добродетели в християнската религия.

Благочестивото семейство живяло в средата на 1 и началото на 2 век в Рим. Майката, която старателно изпълнявала Христовите заповеди, учела на тях и своите три дъщери.

Те били по този начин изпълнени с добродетели, че всички ги сочели за образец. Така мълвата за тях стигнала до самия император Адриан, който бил богохулник. Той незабавно заповядал майката и дъщерите й да се изправят пред него. Запитани каква е вярата им те твърдо декларирали, че са почитатели на Христос Спасителя.

Императорът решил да ги изпитва една по една като стартира от най-голямата щерка, след това междинната и най-после – най-малката, и да ги принуди да се поклонят на езическите божества. Макар невръстни – Вяра била на 12 години, Надежда – на 10, а Любов – на 9 – девойките твърдо отстоявали своята християнска религия и не се поддали на другите ласкателства и закани.

Това разярило Адриан и той една по една ги подложил на жестоки и безчовечен мъчения. Убивал децата едно по едно, с цел да може останалите да се откажат от вярата си.

Майката София от самото начало ги подкрепяла в страданията и ги увещавала да не се отхвърлят от Христос. Нито едно от девойките не потъпкало вярата си. И трите станали мъченици.

След края на мъченията и тяхната гибел София взела телата им, положила ги в безценен ковчег и ги погребала на рид отвън града. Три дни тя не се отделила от гроба им и не серпантина да се моли на Господа. Така предала душата си на Бога.За изживените премеждия, дружно с децата й, Православната Църква ги нарекла мъченици. Светите мощи на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов от 777 година до през днешния ден почиват в град Елзас, Франция.

На този ден почитаме християнските добродетели и стремежът към тях, защото от епохи наред народът ни има вяра, че положителното в никакъв случай не се не помни и един ден ще бъде възнаградено. Всеки демонстрира състрадание към човек, изпаднал в неволя, а гостенин не се връща, даже и да е непредвиден.

На 17 септември имен ден честват: София, Вяра, Верка, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любомира, Люба, Любомир.

Източник: блиц
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР