На 17 септември Ерлинг Браут Холанд стана вторият най-млад футболист

...
На 17 септември Ерлинг Браут Холанд стана вторият най-млад футболист
Коментари Харесай

Ерлинг Холанд е новото чудо на норвежкия футбол

На 17 септември Ерлинг Браут Холанд стана вторият най-млад футболист в историята на Шампионската лига след Уейн Рууни през 2004 година, който отбелязва хеттрик в шампионата още в дебюта си. Направи го на 19 години при впечатляващата победа на " Ред Бул Залцбург " с 6:2 над " Генк ". Две седмици по-късно той се разписа и при загубата с 3:4 от " Ливърпул ", с което се подреди до Марко ван Бастен, Диего Симеоне и Дидие Дрогба, които също имаха 4 попадения в първите си 2 мача в шампионата.

Тийнейджърът неслучайно е считан за новото знамение на норвежкия футбол след Мартин Йодегор. Холанд има за собствен кумир Златан Ибрахимович и съблюдава диета с риба, сходно на Кристиано Роналдо. Но на своята възраст той към този момент е постигнал това, което неговите двама идоли не са съумели на същия стадий. Дори Златан би трябвало да бъде впечатлен от този юноша, който има освен гений, само че и апетит за триумфи, които подхождат на неговото самочувствие.

" Имам доста образци за имитиране и съм виждал доста положителни играчи, само че Златан Ибрахимович е най-големият за мен - по какъв начин е станал толкоз добър, какъв път е поел, метода, по който играе. Също по този начин той е скандинавец, тъй че някой би трябвало да поеме щафетата от него ", споделя Холанд пред уеб страницата на " Ред Бул Залцбург ".

Синът на Алфи Холанд, някогашен халф на " Манчестър С ", " Лийдс " и норвежкия народен тим, поема от татко си познанието за играта и решимостта да потвърди, че деликатно избира пътя на своята кариера. Самият Алфи споделя, че стремежът на Ерлинг да доближи върха идва от вътрешната страна, а не от някаква родителска интервенция.

" Ерлинг постоянно е бил надарен. Може да видите много надарени млади играчи, само че не всички имат решимостта. " Винаги съм виждал глада в Ерлинг. Още от дребен, до момента в който бе на 11-12 години, той излизаше самичък до закритата зала, където упражняваше своите умения и играеше против по-големи момчета. Винаги е имал в себе си тази воля да се усъвършенства. Може би това е нещото, което наследи от мен, тъй като аз в никакъв случай не съм имал неговия гений. Ерлинг

 

направи жертвата да напусне дома на 16 години

 

и да се реалокира в " Мьолде ". Той е доста повече експерт от мен ", споделя Алфи. И продължава за сина си: " Той научи от историята на Патрис Евра по какъв начин е обядвал с Роналдо и Кристиано е ял само риба. Ерлинг в този момент се пробва да следва този образец, тъй като Роналдо е на 34 години и още е на върха, с което потвърждава цената на верния режим на хранене и подготовка. "

Ерлинг Холанд демонстрира още, че знае по какъв начин вярно да развие кариерата си. На 17 години той напуща родния " Брине ", с цел да премине в един от грандовете в родината си - " Мьолде ", макар интереса към него от други европейски клубове. " Мьолде " тогава е воден от Оле Гунар Солскяер, което натежава при избора.

" Оле има голямо въздействие върху живота ми. Той ме научи на доста неща. Той бе популярен футболист, печелил е Шампионската лига. Но той е също добър човек и добър треньор ", споделя Холанд. Неговото развиване в новия му тим в границите на 18 месеца изненадва мнозина.

" Първоначално, когато се появи той в " Мьолде ", не подозирах, че има сходни качества. Но по-късно той се разви по метод, какъвто не бях виждал през целия си живот до момента. Той е по-силен и по-бърз, в сравнение с наподобява. Той е като звяр ", споделя капитанът на " Мьолде " Рубен Габриелсен.

През лятото на тази година Холанд още веднъж отхвърля предложения от огромни тимове, с цел да подпише с " Ред Бул Залцбург " - клуб, който освен постоянно печели австрийското състезание, само че и е прочут с развиването на млади гении. За информация - актуалните играчи на " Ливърпул " Садио Мане и Наби Кейта. 

" Ерлинг можеше да премине в " Ювентус ". Но той и татко му избраха Залцбург, тъй като това бе точният избор на този стадий от кариерата му. Следя израстването му от близко. Той постоянно е бил зрял, с съвършено държание. Той търси гола и може да видите това в очите му. Но е талантлив и с невероятна физика - той е бърз, доста бърз и

 

наподобява като машина, когато набере скорост...

 

Сега означи хеттрик в Шампионската лига. Сигурен съм, че на идващ стадий той ще премине в доста огромно състезание и ще успее и там ", споделя през ESPN Ян Фьортофт - някогашен норвежки национал и другар на семейство Холанд.

Съотборникът на младежа в " Ред Бул Залцбург " Макс Вьобер добавя: " Той е вманиачен. В деня преди мач нашият капитан се разхожда с кучето си и новороденото си дете и внезапно край него минава кола с отворен прозорец. Вътре е бил Ерлинг, който си надул до дупка химна на Шампионската лига. "

От думите на Холанд тази пристрастеност се обяснява. " Гледам Шампионската лига от дете и чувам безусловно цялостен живот тази красива ария. Може би това е обичаната ми ария. Още настръхвам, когато приказвам за хеттрика си против " Генк ". Над 30 пъти гледах на запис головете си ", споделя норвежецът.

Дори преди да означи тези три гола, Холанд се трансформира в един от най-коментираните гении във футбола. През юли 2018 година той отбелязва

 

четири попадения за 21 минути

 

и носи триумфа на " Мьолде " над " Бран " с 4:0, освен това пред очите на скаут на " Манчестър Юн ". А през май т.г. се разписва цели девет пъти за триумфа на Норвегия с 12:0 над Хондурас на международното състезание за младежи (до 20 г.) в Полша.

Сега за него се заприказва още повече, откакто означи и против " Ливърпул " при загубата на " Ред Бул Залцбург " с 3:4 на " Анфийлд ". Така той се подреди до Марко ван Бастен, Диего Симеоне и Дидие Дрогба, които също имат по 4 попадения в първите си 2 мача в Шампионската лига.

Алфи Холанд твърди, че идващото предизвикателство пред Ерлинг е да се оправи с цялото това внимание към себе си. Към него има интерес от " Юнайтед " и " Ювентус " (б.р. - възможен трансфер в " Манчестър Юн " би бил забавен, защото легендата на британския клуб Рой Кийн е индивидът, който приключва кариерата на Алфи с ужасяващо влизане по време на дербито на Манчестър през 2001 г.). Но треньорът на " Ред Бул Залцбург "  Джеси Марш е уверен, че Холанд ще се оправи с всичко, което срещне по пътя си.

" Той към този момент получава много внимание тук, в Австрия. След деветте си гола в един мач на международното младежко състезание той е към този момент известен състезател в Европа. Но вътре в тима нищо не се е трансформирало с Ерлинг и това е поради манталитета му. Той се старае всеки ден и прави удивително тежка работа, превъзходен експерт за един 19-годишен юноша. В състава той е харесван, постоянно е цялостен с сила и усмивката в никакъв случай не слиза от лицето му ", споделя американският треньор.

След идването си в австрийския клуб през януари 2019 година (б.р. - за 5 млн. евро) Холанд се трансформира в паметен воин за почитателите, които му сложиха небрежно прякора Големия Ърл.

" Той се харесва на почитателите. Ако е интелигентен, поради това той ще остане и през идващия сезон. Тук той може да прави неточности. В огромните шампионати като британското или италианското би трябвало да бъдеш съвършен, само че тук ти можеш да бъдеш воин ", споделя създателят на фенклуба на тима Алекс Янушевски.

Фьортофт прибавя: " Той е положително дете с възприятие за комизъм. Когато вкара хеттрика против " Генк ", съобщи, че ще спи с всички топки, с които е вкарал по три или повече гола, с цел да не накара някоя от тях да ревнува. "

Друг е въпросът дали " Ред Бул Залцбург " ще съумее да задържи Холанд след този сезон. Норвежецът е роден в Лийдс, защото татко му играе в локалния отбор от 1997 до 2000 година, като не крие желанието си също да се подвизава в британското състезание. Но интерес съм Ерлинг има от всички огромни шампионати.

Алфи обаче смята, че не трябва да се бърза. " Трансферът в " Ред Бул Залцбург " бе добър ход за Ерлинг и той е доста благополучен там. Той е наясно, че ще има спадове във формата си и в някои мачове няма да вкарва. Но в случай че има избор, той ще бъде деликатен. Ще гледа историята на клуба, който го желае, треньора му, философията му... Точно сега обаче той би трябвало да се концентрира върху идващия си огромен мач и нищо друго ", споделя бащата. А идващите провокации са домакинството против " Щурм " (Грац) на 19 октомври и " Наполи " 4 дни по-късно.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР