На 17 октомври в специално оборудвани помещения в Национална футболна

...
На 17 октомври в специално оборудвани помещения в Национална футболна
Коментари Харесай

Разясниха за ВАР в България, процедурата започна, ще се проверяват стадиони

На 17 октомври в особено оборудвани пространства в Национална футболна база „ Бояна “ стартира първия стадий от подготовката на родните съдии за работа със системата VAR. Както е известно, задачата е тя да бъде интегрирана в българското състезание още напролет на 2021 година за дуелите от първата шестица на плейофната фаза в Първа професионална лига.

През миналия уикенд (17-18 октомври) обучителната стратегия започва с прелиминарен двудневен семинар, воден от инструктора на ФИФА Майк Ван дер Рьост (Холандия), по време на който 8 български VAR инструктори минаха образование и устояха тест за издаване на документ. Основната фаза на методическата подготовка пък стартира през днешния ден (19 октомври), като тя ще протече на три стадия.

През първата фаза (до 2 ноември) съдиите ни ще се готвят офлайн благодарение на два симулатор-тренажора (видео оперативни стаи) и ще преминат през 3 равнища на подготовка – 3 сесии по 25 клипа елементарни произшествия, сложни обстановки с сложни, всеобщи борби и комплицирани за присъждане засади, а най-после ще управляват виртуално и цялостен мач, при който един рефер ще играе роля на основен арбитър на терена, а различен – на VAR-асистент.

От 19 до 30 ноември на терените на Национална футболна база „ Бояна “ ще се проведат симулативни къси мачове с младежки школи от София и женски тимове под наблюдението на техническия шеф на БФС проф. Лъчезар Димитров. Сесиите ще включват както симулативни произшествия, по този начин и игрови полувремена по 20 минути, а протичащото се на терена на този стадий ще бъде следено с 8 камери.

През декември и януари родните съдии ще положат 5 теоритични теста по VAR протокол с клипове, предоставени от Hawk Eye (общо 2000 клипа за обучение). Окончателната и най-важна част на образованието ще протече сред 18 и 28 февруари, когато ще бъде проведен шампионат сред тимове от софийски детско-юношеските школи в 3 възрастови групи – до 17, до 18 и до 19 години. Тимовете ще изиграят общо 36 действителни мача, за които няма да бъде употребена спонтанна VAR стая, а профилирани ванове, които ще бъдат използвани за плейофната фаза на първата шестица от ППЛ. Така, към 1 март 2021 година българските рефери, включени в обучителната стратегия за VAR, ще получат нужните документи.

В рамките на идващия месец стадионите, на които се възнамерява потреблението на VAR – както в София, по този начин и в останалата част от страната, ще бъдат инспектирани взаимно от чиновници на Hawk Еye и на телевизионния снабдител, след което ще получат съответни наставления за привеждането си в подготвеност за техническо обслужване на системата. През април 2021 година на всяко от тези уреди ще се организира софтуерен тест с представител на ФИФА, след което ще бъдат сертифицирани. Целта е клубните уреди на тимовете, които ще вземат участие в плейофната фаза на първата шестица на ППЛ, да бъдат сертифицирани до 24 април, стадионите на тези от 7-мо до 10-то място – през май, а през юни и на останалите участници в ППЛ през идващия сезон.

Сред главните условия за стадионите са съществуването на добра интернет връзка (минимум 10 MB в секунда), оптичен fiber кабел и други При неспособност предписанията да бъдат изпълнени на някои от стадионите, съответният клуб ще играе домакинските си срещи на различен сертифициран стадион след решение на Лицензионната комисия.

Договорът за обслужване на българското състезание със система VAR ще бъде с дълготрайност 4 години, като от идващия сезон ще обгръща и мачовете след четвъртфиналната фаза на Купата на България. За техническото подсигуряване на дуелите по родните терени ще бъдат употребявани 4 VAR вана, два от които ще обслужват мачове в София и в Северозападна България, един - в Северна България и един в Пловдив, Стара Загора и Кърджали. Семеен кодекс към БФС към този момент е закупила 7 комплекта най-модерни радиокомуникационни системи Vokkero Elite.

Всички рефери от ранглистата на ръководещите в ППЛ, както и 18 помощник съдии в ППЛ, ще преминат образование със системата VAR. Плановете са у нас системата да има помощни функционалности – т.е. да има право на рекомендация за инспекция на обстановката, само че не и на извънредно решение, което ще остане приоритет на основния арбитър на съответния мач.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР