На 17 октомври отбелязваме 100-годишния юбилей на големия български писател,

...
На 17 октомври отбелязваме 100-годишния юбилей на големия български писател,
Коментари Харесай

100-годишен юбилей на големия Анжел Вагенщайн - Джеки

На 17 октомври означаваме 100-годишния празник на огромния български публицист, киносценарист, хуманист и държавник Анжел Вагенщайн! Официалното честване ще се състои на 17 октомври от 18:00 ч. в Дома на киното в границите на кино-литературния фестивал Синелибри.

По този мотив издателство „ Колибри “ предлага на читателите ново, „ бисерно “ издание на двата му знакови романа „ Петокнижие Исааково “ и „ Сбогом, Шанхай “. Преди броени дни излезе от щемпел и особено илюстровано издание на „ Съновидение за св. Борис I “, също отдадено на достолепната годишнина.



Изданието, сплотяващо в един том „ Петокнижие Исааково “ и „ Сбогом, Шанхай “ (592 стр., цена: 25 лева, твърди корици), се посвещава на стогодишния празник на една извънредно ярка персона с респектиращ интегритет - Анжел Вагенщайн. Но какво е един век на фона на вековечните полезности и хрумвания, оплодили неговото литературно и кинематографично творчество… Заедно с романа „ Далеч от Толедо “ посочените заглавия оформят самобитен триптих, отдаден на ориста на европейските евреи през Втората международна война. Редейки думите като перли в огърлица, писателят основава разтърсващ и обаятелен роман за мътния водовъртеж на една преломна ера, за пъстротата на човешките характери и краха на илюзиите, за сложността на живота, който е безсърдечно къс, а човешката вяра – неутолима.



Роден на 17 октомври 1922 година, Анжел Вагенщайн е създател, зареден с невероятна сила и изключителна плодовитост. Създал е сюжетите на 52 игрални, документални и анимационни кино лентата, създадени в девет страни. Автор е на пиеси за възрастни и деца, сложени в България и чужбина. Написал е седем книги, издадени в Германия, Русия, Франция, Чехия, Съединени американски щати, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Македония, Испания, Полша, Италия, Израел, удостоени с влиятелни национални и интернационалните награди, включително Европейската премия за литература „ Жан Моне “ и годишните литературни награди на Съюза на българските писатели, на Сорбоната и ЮНЕСКО. В навечерието на 100-годишния си празник бележитият публицист и киносценарист беше почетен и със Специалната премия на София за изключителни достижения и принос в националната просвета.

Навръх рождения ден на Анжел Вагенщайн, на 17 октомври от 18:00 ч. в Дома на киното, ще излъчим негово послание до всички другари и ще дадем думата на всички публични лица, пристигнали да го поздравят. Събитието на 17 октомври в Дома на киното е единствената опция да уважите юбилея на Джеки и да присъствате на прожекция на кино лентата „ Звезди ". Умоляваме всеки, който желае да сервира своите поздравления по случай огромния празник на 17 октомври, да се обърне на място към Жаклин Вагенщайн.

Тържественото събитие ще бъде увенчано с прожекция на кино лентата „ Звезди “ на реж. Конрад Волф, копродукция на България и Германска демократична република по сюжет на Вагенщайн. Това е единственият български филм, отличен с Голямата премия на журито в Кан и с номинация за „ Златна палма “. Според рецензията „ Звезди " без подозрение е един от най-човечните филми, третиращи еврейския въпрос и нещастието на „ дребния човек " във време на война. За страдание, тази изящна интимна драма, разгърната на смразяващия декор на Холокоста, е била неразрешена в България, тъй като визира неуместната тематика за депортираните евреи от Беломорска Тракия към лагерите на гибелта. Прожекцията на 17 октомври е единствената опция да видите този надвременен шедьовър на огромен екран в актуализирано цифровизирано копие.

За феновете на творчеството на Джеки има още два кино лентата в програмата:

„ “ на режисьора Иван Ничев ще бъде излъчен на 14 октомври от 18:00 ч. в кино „ Одеон “

„ “ на режисьора Конрад Волф ще бъде излъчен на следните дати:

Евро Синема, 15 октомври, събота, 18:15 ч.

Евро Синема, 19 октомври, сряда, 18:00 ч.

Културен център G8, 23 октомври, неделя, 14:15 ч.

https://www.facebook.com/events/649521256546217/649521273212882/

Очакваме Ви!
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР