На 17 май превозвачите на хора и товари организираха протест

...
На 17 май превозвачите на хора и товари организираха протест
Коментари Харесай

Превозвачи на бунт заради проекта за автомобилна камара

На 17 май превозвачите на хора и товари проведоха митинг против подготвяните нови европейски регулации в превоза " Мобилност 1 ". Докато ръководещите уверяваха, че по всевъзможен метод ще пазят ползите на българския транспортен бизнес, техни депутати внесоха законопроект за основаване на Българска автомобилна камара, който представители на сектора оповестиха за лобистки, корупционен и убиващ дребните и междинните компании

© Анелия Николова Още по тематиката
Морският low cost десант

Нискотарифните полети до летищата в Бургас и Варна се усилват фрапантно и това ще отвори нова ниша за самостоятелен туризъм
8 юни 2018
Законопроект за единна камара на превозвачите скара бранша

Идеята е новият орган да сплоти всички участници в бранша и да има правото да предлага даването и отнемането на лицензи
3 ное 2017 Нов гръмък скандал поради лобисткото законодателство на ръководещите тлее от много време, само че в този момент заплашва да ескалира още до края на тази седмица.

Автобусни превозвачи заплашиха с митинг – да спрат всички рейсове за час и половина в четвъртък (между 14 и 14.30 часа), в случай че не бъде изтеглен законопроектът на ръководещите за основаване на Българска автомобилна камара. Проектът е импортиран от 12 народни представители, всички членове на транспортната комисия в Народното събрание (от ГЕРБ и " Обединени патриоти " и един от " Воля " ), отпред със зам.-председателя на комисията Станислав Иванов (ГЕРБ).

Според автомобилните превозвачи законопроектът е лобистки, основава условия за корупция, изработен е в полза на съответен кръг от компании, дори е писан от тях.

В началото на седмицата 12 организации на превозвачи изпратиха писмо за среща в сряда сутринта с ръководителя на Народното събрание и с комисията по превоз. В него те показват, че планът е бил импортиран " тихомълком " на 18 май в деловодството на Народното събрание - в интервал, когато вниманието на всички превозвачи и техните организации в България е концентрирано върху процесите в Брюксел по пакетите " Мобилност " 1 и " Мобилност " 2.

В този подтекст в писмото се слага въпросът за какво силово се постанова основаването на камара, освен това в очевиден опит да се избегне полемиката по въпроса, въпреки че явно огромната част от сектора е срещу. Твърди се, че главният основател на законопроекта Станислав Иванов е заречен на сектора срещи преди внасянето му, само че това не е се е случило.

Организациите на превозвачи не одобряват новата камара, която ще се ръководи от представители на бизнеса, да получи пълномощието да лицензира тяхната активност, тъй като това може да изкриви пазара, като даде преимущества на някои от играчите на него. Сочат се и редица други условия, които могат да обиден съществено най-много дребния и междинния бизнес, откакто членуването в камарата става наложително дружно с уговорката за заплащане на членски импорт. Със закона страната абдикира от лицензирането и контрола в този бранш, който е доста значителен за стопанската система на страната.

В сряда представители на автомобилните превозвачи се срещнаха с водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, както и с вносителя Станислав Иванов от транспортната комисия, чиято оставка те желаеха, откакто той разгласи терзанията им за неоснователни.

Иванов съобщи, че всички представители на транспортния отрасъл ще бъдат поканени в зала " Арена Армеец " да си изяснят позициите и уточни, че всички проблематични точки в действителност към този момент са били поправени.

Нинова на собствен ред сподели след срещата, че ръководещите унищожават транспортния отрасъл, като го предават в ръцете на околните до властта. По думите й един от спонсорите на ГЕРБ - Миролюб Столарски (който държи една от огромните транспортни компании – " Карат-С " ), към този момент е запазил името на автомобилната камара в Търговския указател и той ще я съставлява.

Според Станислав Иванов действителният вносител на наименованието на автомобилната камара в регистъра е КРИБ. Столарски фактически бил вносителят, само че след това го е трансферирал на КРИБ. " Проведох диалози с този господин, само че същия ден той е трансферирал наименованието на КРИБ и негов вносител сега е КРИБ ", сподели Иванов, представен от " Фокус ".

" Транспортните компании ни срещнаха, че от тях се чака, откакто тази камара се учреди по закона, импортиран от ГЕРБ, те да внасят по 1000 лева членски импорт. Става въпрос за 17 хиляди компании и за чист доход за няколко лица в страната от 17 млн. лева Представете си за каква надменност става дума ", разяснява Нинова. По думите й законът ще навреди най-много дребните и междинните превозвачи.

Димитър Димитров, изпълнителният шеф на една от организациите в сектора - Камарата на автомобилните превозвачи, подлага на критика концепцията за наложително участие и членски импорт, както и записаното в плана, че новата камара ще поеме функционалностите на държавната Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " по издаването на разрешителните за активността.

Любопитно е, че след срещата си с представители на недоволните превозвачи депутатът от " Обединени патриоти " Атанас Стоянов, един от вносителите на законопроекта, изрази взаимност с " немалка част от техните доводи " и изключително с това, че не е редно страната в лицето на принципала - Министерството на превоза, да се освободи от уговорката си по контрола на този бранш. Той разгласи, че е рационално планът да бъде изтеглен, само че решението щяло да се вземе на съвещание на парламентарната група. На въпрос дали намира за смущаващо, че Столарски е запазил наименованието на камарата, Стоянов отговори с думите " има нещо гнило в Дания ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР