На 17 май 2019 г. служители от сектор Оперативно обслужване

...
На 17 май 2019 г. служители от сектор Оперативно обслужване
Коментари Харесай

Откриха телефон, храни и лекарства у Митьо Очите в затворническата болница

 На 17 май 2019 година чиновници от бранш " Оперативно обслужване на местата за отнемане от независимост “ към отдел " Криминална полиция “ в Главна дирекция " Национална полиция “, взаимно със чиновници от надзорно-охранителния състав в Софийския затвор, са направили инспекция (претърсвания и персонални обиски на лишени от свобода) в спалните пространства на " Вътрешно поделение “ на болничното заведение към пандиза в София.

На 20 май 2019 година заместник-директорът на ГДНП старши комисар Тодор Гребенаров уведоми за резултатите от инспекцията административния началник на Специализирана прокуратура Димитър Петров и административния началник на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова, по чиито досъдебни производства са лишени от независимост настанените в затворническата болница.

В резултат на осъществените претърсвания и персонални обиски на лишените от независимост лица са открити и конфискувани голям брой неразрешени, неразрешени и други движимости и предмети, за които не е налична съответна документи.

В помещение " Реанимация “, където са настанени Димитър Желязков и Миню Стайков, са открити и конфискувани 59 броя CD, 1 карта за цифрова телевизия и 1 разтегателен колан. При осъществения персонален обиск на Желязков е открит 1 мобилен телефон марка " IPHONE “. Желязков персонално извадил от колана на кръста си и го блъснал в земята, за да го унищожи.

Установено е, че в спалното помещение, в което са настанени Димитър Желязков и Миню Стайков (с наложени ограничения за неотклонение задържане под стража), се държат огромно количество хранителни артикули: десетки стекове с безалкохолни питиета, стекове с минерална вода, голям брой пакетирани захарни произведения (шоколади, вафли десерти), голям брой хранителни артикули (колбаси, плодове, олио) и други малотрайни артикули. Към момента на осъществяване на претърсването Миню Стайков към този момент е бил оповестил гладна стачка.

В помещението са открити лекарства и хранителни добавки, за които не са издавани медицински предписания.

В долап, употребен от Димитър Желязков, са открити: " Конкор “, " Селеногин “, препарат " Сладки сънища “, " Ексфордж “, " Валсартан “, " Терафлу “, " Роватинекс “, " Небилет “, " Нурофен “, " Хамацинк крем “, " Авирон “, аминокиселини, " Витабиотикс “, " Простамол уно “, " Валидол “, " Алора “, " Флуанксол “. За тях на името на Желязков няма издадени предписания, заради което те са конфискувани с протокол от чиновници на НОС при пандиза в София.

На Желязков са върнати осем други медикамента, които по данни на медицинския личен състав от СБАЛЛС при пандиза са му били предписани.

В долап, употребен от Миню Стайков, са открити: " Синелан “, " Прополки “, " Хексоралетен Ен “, " Нурофен “, " Деприм Депресион “, " Простамакс “, " Валидол “, препарат за инсектициди " Айкън “. Те са конфискувани с протокол от чиновници на

НОС при пандиза в София, защото за тях няма издадени предписания. На Стайков са върнати пет от откритите медикаменти, които са му били предписани.

В спално помещение №1 са открити и конфискувани 1 бр. USB кабел, 1 адаптор, 1 тв приемник с отдалечено и с адаптор, 1 котлон. В спално помещение №2 е открит и конфискуван 1 бр. USB кабел. В спално помещение №3 е открит и конфискуван 1 бр. USB кабел.

При персонален обиск на ограничения от независимост Румен Янакиев е открит и конфискуван мобилен телефон " SAMSUNG “ с сложена в него SIM карта на мобилен оператор.

В спално помещение №4, в което е настанен лишеният от независимост Янко Ваташки, са открити и конфискувани: 1 мобилен телефон " NOKIA “ с сложена SIM карта на мобилен оператор, машинка за подкастряне, зарядно за телефон, 3 вентилатора, 1 кафемелачка и 1 бр. слушалки.

В спално помещение №5, където е настанен лишеният от независимост Пеньо Мангъров, са открити и конфискувани мобилен телефон " ALKATEL “ и зарядно за него, 2 броя USB кабел и 1 адаптор.

Забранените и неразрешени движимости и предмети са конфискувани с протоколи от чиновници на НОС при пандиза в София.

Иззетите мобилни телефони дават опция на арестуваните под стража за нерегламентирани (забранени от закона) контакти с трети лица, което от

своя страна основава заплаха да се въздейства на очевидци, както и на естествения ход на събиране на доказателства по досъдебни производства.

За резултатите от осъществената инспекция в болничното заведение към Софийския затвор е известен министърът на правораздаването - за предприемане на ограничения за решение на систематичния проблем с съществуване на неразрешени и неразрешени предмети в местата за отнемане от независимост и арестни пространства. За сведение е известен и основният прокурор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР