На 17 март 2022, преди точно 12 месеца, беше арестуван

...
На 17 март 2022, преди точно 12 месеца, беше арестуван
Коментари Харесай

Една година от „незаконния и неграмотен арест” на Бойко Борисов

На 17 март 2022, преди тъкмо 12 месеца, беше задържан водачът на опозицията Бойко Борисов. Събитията, които трайно разтресоха политическия пейзаж на страната, бяха по самодейност и свидетелски показания на тогавашния министър председател Кирил Петков. На база „ опасенията “ на Петков, че Борисов е направил закононарушение, тогавашният МВР-министър Бойко Рашков даде заповед за задържане без събрани доказателства.

Въпреки че при обиските в дома на Борисов и останалите арестувани от ГЕРБ не бяха открити доказателства за осъществени закононарушения, те останаха за денонощие в ареста, а в това време симпатизантите на партията се събраха в тяхна отбрана.

„ Брутално, гадно, върнаха ни в Комунизма. Точно както 1944 година Ровиха в кошчетата на децата “, съобщи Борисов след стартирането си от ареста без обвинявания на 18 март късно вечерта.

Гоненията против опозицията в България отекнаха в Европа.

„ Задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, както и обиските в домовете им, са в прорез с върховенството на закона “. Това беше заключението на евродепутатите на Европейската национална партия (ЕНП), взели участие в проучвателна задача в България директно след арестите.

Евродепутатите Моника Холмайер (председател на Комисията по бюджетен надзор на ЕП) и Йерун Ленарс (говорител на Групата на ЕНП в комисията ЛИБЕ) се срещнаха с Борисов, основния прокурор Иван Гешев, с Кирил Петков и с Бойко Рашков.

„ Една политическа мощ в държавното управление се пробва да унищожи опозицията и да каже, че предходното държавно управление е отговорно за корупцията ”, разясниха те.

Председателят на ЕНП Манфред Вебер изиска от Европейският парламент да вземе отношение по отношение на противозаконния арест на водача на ГЕРБ.

„ През предходната седмица ръководителят на опозицията в една европейска страна бе арестуван за 24 часа, само по инструкции на вътрешния министър, без прокурорска заповед и съдийско решение и през днешния ден един съд в София е постановил, че това е непозволено деяние. Моля комисията да се занимае с въпроса. Всички желаеме битка с корупцията, само че това би трябвало да става на правилата на правовата страна, а те бяха нарушени в България. Това би трябвало да бъде изяснено “, съобщи пред депутатите в Европейският парламент Вебер.

Окончателната дума, несъмнено, беше на съда. А той, след разглеждане на „ доказателствата “ разгласи, че лидерът на опозицията е задържан в изискванията на липса на доказателства за осъществено закононарушение, необразовано написана и неразбираема заповед за задържане и разпитани очевидци едвам на идващия ден.

В решението си арбитър Николай Урумов показва, че Министерство на вътрешните работи е способен орган, но липсвали наложителни реквизити в документа, както и годни данни за осъществено закононарушение. Магистратът показва, че „ очевидецът “ – тогавашният министър председател Кирил Петков, е разказал, че при срещата си с европейския основен прокурор Лаура Кьовеши е споделил угриженост, че българската прокуратура не е работила съответно. Кьовеши декларирала, че ще бъдат подхванати дейности от Европейската прокуратура в обсега на нейната подготвеност. Петков изразил и терзание, че имало възможност Борисов и други, упоменати в отчет на АДФИ, да получат достъп до него и да повлияят на следствието, като унищожат или скрият документи и притискат очевидци.

„ Тези негови подозрения не са подкрепени с никакви обстоятелства. Петков не е показал, че е бил очевидец на закононарушение, нито, че е знаел за такова ”, написа арбитър Урумов.

„ Това решение е взето на една оргия с доста уиски, бяло вино, пици на кристали. И заря поръчали. С единствената задача да ме извлекат пред децата с белезници “, съобщи няколко месеца по-късно водачът на ГЕРБ. По-късно стана ясно и, че сега на ареста на татко ѝ и ексцесиите в дома им, дъщерята на Борисов Виолета е била бременна.

Борисов е безапелационен, че поръчителите на ареста му са били наясно, че правят „ 100% противозаконни дейности “, само че са решили да го създадат все пак.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР