На 17 декември е подаден сигнал от родител до РЗИ-Варна

...
На 17 декември е подаден сигнал от родител до РЗИ-Варна
Коментари Харесай

БАБХ проверява случая с хранително натравяне на ученици от Варна

На 17 декември е подаден сигнал от родител до РЗИ-Варна за случай с възпитаници със признаци на хранително отравяне след коледно празненство на гимназия с преподаване на непознати езици „ Йоан Екзарх “ – гр. Варна. Спешно е образувана комисия от инспектори от Областна дирекция по сигурност на храните – Варна (ОДБХ-Варна) и Регионална здравна ревизия – Варна (РЗИ-Варна). Това оповестиха от пресцентъра на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ).

Областната конструкция на БАБХ прави същия ден инспекция на мястото, на което е извършено учебното събитие – заведение във Варна, записано като кафе-аперитив. Инспекторите на регионалната дирекция обследват пътя на доставка на кулинарната продукция и хипотетичното заразяване.

Взети са проби от работната среда и личния състав на заведението. Училищното коледно празненство се е провело на 15 декември, събота вечерта, и на него са участвали към 90 възпитаници на възраст 16 години. Храната е приготвена и доставена от външна компания (кетъринг фирма). Тя е включвала солени тарталети и солени хапки с кашкавал и салам, и сладки. В неделя, в късния следобяд, част от децата (по данни на РЗИ-Варна – 58) се оплакват от стомашен дискомфорт, съпроводен с повръщане.

Две от децата посещават лечебно заведение, като едното, след обзор, е освободено за домашно лекуване, а второто е оставено за наблюдаване в МБАЛ „ Св. Марина “. В понеделник, 17 декември, още възпитаници демонстрират същите признаци на стомашно неразположение.

Извършена е ревизия и на обекта, в който е приготвена храната – тествани са всички първични материали, които се употребяват за приготвянето на кулинарната продукция, доставчиците, методите на предпазване на храните, наличната документи.

Инспекторите на ОДБХ-Варна са взели проби за проучване от работната среда и личния състав. Първите резултати от проучванията се чакат най-рано на 19 декември, сряда, в края на работния ден, а дефинитивно умозаключение ще бъде направено в края на тази седмица.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР