На 17 декември Държавното бюро за разследване (ДБР) на Украйна

...
На 17 декември Държавното бюро за разследване (ДБР) на Украйна
Коментари Харесай

Провалът на президента-комик и засилването на “партията на войната” в Киев

На 17 декември Държавното бюро за следствие (ДБР) на Украйна изнесе много чудноват отчет, че неговите следователи са се пробвали да връчат призовка на Петро Порошенко, само че не са съумели: Порошенко пренебрегнал проверяващите и „ тръгнал в незнайна посока “.

Бившият президент беше упрекнат в по едно и също време финансиране на тероризъм, държавна измяна и основаване на терористична организация. Говорим за същия случай, по който Виктор Медведчук е преследван към този момент година, за доставките на въглища за Украйна от ДНР и ЛНР.

На 20 декември, съгласно юриста на Порошенко, следователите просто са пъхнали текста за " съмнението " и призовката за разпит на 23 декември под входната врата. По „ съмнения “ прокурорите желаеха да назначат на „ петия президент на Украйна “ мярка за неотклонение „ задържане под стража “ с опция за внасяне на гаранция от 1 милиард гривни.

Наблюдателите показаха два фактора, които биха могли да дадат на Зеленски такава пъргавост - пагубен спад в рейтинга му и видимо активизиране на съперниците му, които приготвят решителна офанзива против президента-комик. Тогава Порошенко незабавно отпътува в чужбина, само че месец по-късно разгласи желанието си да се върне. Завръщането му беше инсценирано като шоу, с всеобщо събиране на последователи на граничния пункт. Според закона Порошенко, избягал от призовките, трябваше да бъде арестуван на паспортния надзор за наложително явяване в съда, само че нищо сходно не се случи.

Съдебното съвещание се организира под съпровода на виковете на последователите на Порошенко и продължи съвсем до среднощ, а съдията трябваше да чака пет часа от " конферентната зала ". Присъдата беше отсрочена за 19 януари, а в този момент присъдата е известна – „ персоналното обвързване “ на Порошенко да се явява в органите на досъдебното разследване при всяко искане; в случай че е невероятно да се яви, да рапортува в прокуратурата, да не напускай региона на Киев без позволение на следователя, да съобщи интернационалния си паспорт. И това по съмнение в държавна измяна! Комедия!

Поддръжниците на Порошенко имаха всички учредения да възприемат решението на съда като свояпобеда, а управляващите трябваше да признаят политическата импотентност и да се върнат обратно.

И пирамидата на властта стартира да се разрушава. От Зеленски се дистанцира неговатакреатура и основен прокурор Ирина Венедиктова. На 17 януари неговият извънщабен консултант и началник на украинската делегация в ТКГ, един от видните рупори на властта, Алексей Арестович, разгласи отдръпването си от Зеленски. Има и по-сериозни упоритости.

Порошенко има съображение да победи. В допълнение към очевидното оскърбление на съперника и спестяването на съществени разноски под формата на санкция от 1 милиард гривни (известна е патологичната лакомия на Порошенко за пари), главният резултат би трябвало да се смята преходът на Порошенко към статута на водач на киевската „ партия на войната “.

Що се отнася до Зеленски, позицията му след неуспеха на процеса против Порошенко стана извънредно нежелана. За национал-патриотите той е неприемлива фигура и в този момент към това се прибавя и разочарованието на гласоподавателите, които видяха в Зеленски „ ново лице “, Голобородко от телевизионния сериал „ Слуга на народа “.

Едва ли Порошенко, който мечтае да се върне на президентския пост, ще изчака повече от две години преди идващите избори. В близко бъдеще украинската „ партия на войната “ ще се опита да раздруса обстановката до точката, при която ще бъде допустимо да се в профил Зеленски и да се провеждат нови избори. Предполагаме, че Порошенко е прекарал един месец в чужбина, с цел да организира съвещания и да получи гаранции.

Точно в деня, когато съдът произнесе присъдата си, държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен отлетя за Киев. По отношение на „ случая Порошенко” в изявление, той означи, че не може да разяснява този случай и съобщи „ нуждата от сливане на украинците пред съветската опасност ” С други думи, той даде заповед да не пипат Порошенко.

Посещението на Блинкен беше частица във веригата на дипломатическите контакти с Киев и към Киев. На 17 януари немският външен министър Аналена Бербок посети столицата на Украйна и на идващия ден посети Москва. След Киев Блинкен ще замине за Берлин, а от там за Женева, където на 21 януари ще се срещне със Сергей Лавров.

Според изказванията на Блинкен в Киев (ако отхвърлим нормалните изречения за поддръжка на Украйна в опълчването на „ съветската експанзия “), някой ще побърза да допусна, че американската дипломация принуждава Киев да съблюдава политическата част на Минските съглашения (избори преди прекачване на контрола над границата, прошка, консолидиране в Конституцията на Украйна на специфичния статут на „ обособени райони “ на Донбас).

Ще питате по какъв начин тогава да се изясни комичния резултат от „ случая Порошенко “ в съда, който беше неосъществим без присъединяване на американците и провокира укрепването на „ партията на войната “? Да не гадаем, тъй като не е вест: същинските цели на американските „ господари на играта “ може да са диаметрално противоположни на оповестените.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР