На 17 април 2008 година при сблъсък с турски бракониери

...
На 17 април 2008 година при сблъсък с турски бракониери
Коментари Харесай

Каква съдба чака Михаил Цонков, който уби турски бракониер, и колегите му граничари

На 17 април 2008 година при конфликт с турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница, Михаил Цонков създаде несъзнателно изстрел от служебното си оръжие. Ситуацията се разиграва в българска акватория, а на промяна с Михаил Цонков са Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков. Тогава турските риболовци плуват с дребна жълта гемия и не се подчиняват на заповедта, произнесена на три езика от българските граничари, напомня БГНЕС.

В архивите написа, че бракониерите пробвали да потопят патрулния катер, като го надупчили с канджи. Последвал ръкопашен пердах.

В средата на юни т.г. четирима български гранични служители на реда получиха нови призовки от турския съд. Тогава делото бе планувано за през днешния ден в Бургаския областен съд. Днес околните на починалия турски риболовец желаят отмъщение. За тежка присъда против българите упорства и турската прокуратура. Към този миг обаче за екстрадиция изобщо не се приказва. В началото на предходната година ексграничарят Михаил Цонков и тримата му сътрудници получиха обвинителен акт и призовки, само че поради липса на доказателства те отхвърлиха да дават пояснение.

Този път Първи тежък углавен съд на град Къркларели е приложил голям брой доказателствени бумаги и упорства от обвинените да бъдат взети защитни показания. „ Касае се за един доста сериозен размер правосъдни бумаги. Какво тъкмо съдържат те занапред отбраната ще се среща. Спомняте си, че предходната година фактически бяха поканени да дадат пояснения, само че тогава нямаше никакви приложени доказателства, ние това и пледирахме пред другия областен състав, който разглеждаше делото”, съобщи юрист Росен Кожухаров.

Днес съдът отсрочи делото с претекст, че отбраната на Цонков и сътрудниците му би трябвало да се срещнат с приложените доказателства. На 16 октомври обаче юристите Кралев и Кожухаров ще би трябвало да дават обяснителни мнения, а четиримата обвинени да дадат своите показания за случая. „ Очаквам този път и страната да се намеси дефинитивно, да решим този проблем, тъй като не може всяка година през пет-шест месеца да бъдем подложени на този тормоз, който е душевен и всякакъв”, показа бащата на Михаил Цонков, Пенчо. 10 години след случая, разтревожени са и четиримата обвинени. „ Няма по какъв начин да не сме разтревожени всички – и фамилии и другари, даже и жителите, които ни поддържат, само че ще разберем какво ще бъде, когато се срещнем с документите”, разяснява Михаил Цонков, който срещна голяма поддръжка от редица неправителствени организации.

„ Неприятно, само че е реалност. В последна сметка, ние, когато е станало събитието, ние сме си гледали работата”, сподели Николай Костов. „ Използвам медиите да благодаря на госпожа Мая Манолова и целия неин екип, които се отзоваха на нашата групова жалба”, добави и другият обвинени Николай Петков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР