На 17.10.2018 г. от 11 часа в село Хайредин, в

...
На 17.10.2018 г. от 11 часа в село Хайредин, в
Коментари Харесай

Нидал Алгафари ще представи творчеството си в Хайредин

На 17.10.2018 година от 11 часа в село Хайредин, в заседателната зала на общинския съвет /над банка ДСК/ Нидал Алгафари ще показа своето творчество.
Книгите на писателя са написани след дълготрайно търсене на обстоятелства за българската история, просвета и обичай през 18 век. Положен е безрезервен труд, с цел да може събраната информация да доближи да читателя.
Всъщност, историята на написването на книгите е тръгнала от едно домашно, което е трябвало да напише неговата щерка на тематика „ Защо съм горда, че съм българка”. В устрема си да помогне на детето си, той стартира да се рови в историята. В един миг стига до концепцията да направи филм и написа сюжет, само че осъзнава, че плана е голям и неосъществим за осъществяване. Алгафари разказва всичко в книги.
Вплетена в разнообразни човешки ориси, писателят е поднесъл на читателя богата информация за метода, по който са живели българските християни и българските мюсюлмани по това време. Много в детайли са разказани другите вярвания и традиции. Лазаруване, калушарство, нестинарство, Спасовден и други празници са ловко пресъздадени посредством героите в първата книга „ Боже, за какво Господ лъже “. Действието на романа се развива във време, когато предразсъдъците, учредени на „ божии “ заповеди, дефинират живота на хората. В романа се пресичат орисите на героите Божидар, Стоян, Богомил, Ангелина, Калина и Цвета и на още към четиридесет други живи, цветни, ярки и запаметяващи се облици. Това е разказ, събрал в едно доста истории, любовни и житейски.
Страниците на книгата обаче се оказват незадоволителни, с цел да може писателят да опише всичко за любовта като висше проявяване на божията берекет, и сюжетът продължава във втора книга. „ Аллах, благосклонност нямаш ли? “ показва любовта отвън верските обичаи и ограничавания. В неволя и благополучие събират молитвите си мюсюлманите, християните, евреите, а любовта изправя героите пред нови и разнообразни тествания. Подтиква ги към дейности, непривични за времето си, като булка да избяга от брачна половинка си с мъж, завладял сърцето ѝ. Без значение е каква е вярата ти, дали си християнин, мохамеданин, евреин и прочие, от голяма важност е единствено и само тя – любовта сред божествените души. Тук е разказан и разказът за исторически познатия Емин ага и циганката Алгара – цялостна с обрати и невероятни стечения на условия. Алгара, влюбила се буйно в момък, ползва любовна магия, с цел да завоюва сърцето му. И тук в сюжета са вплетени обичайни традиции от това време – кушиите на Тодоровден, честването на Курбан Байрам.
Но се оказва, че писателят към момента не е подготвен да остави своите герои. Третата книга носи заглавието „ Любиш ли, ти господ си!”. Тук героите търсят любовта и след доста тествания и даже чудеса я намират. Тук е разказано и село Долян, за което малко се знае в този момент, само че тогава в него и покрайнините му се провеждал един от най-големите панаири в султанството.
Нидал Алгафари приключва историите си в четвърта книга, наречена „ Орисани да избираме”, в която продължава освен сюжетната линия, а и увлекателния и жанр на създателя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР