На 1600 млрд. долара възлизат сега щетите от киберпрестъпността в

...
На 1600 млрд. долара възлизат сега щетите от киберпрестъпността в
Коментари Харесай

Щети за 1600 млрд. долара причинява киберпрестъпността в световен мащаб

На 1600 милиарда $ възлизат в този момент вредите от киберпрестъпността в международен мащаб, а до преди 4 – 5 години бяха 100 милиарда $. Това заяви началникът на отдел " Киберпрестъпност " в ГДБОП Явор Колев по време на конференция, отдадена на киберпрестъпността с присъединяване на еврокомисарят по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел.
Огромна част от закононарушенията се уговаряли в затворени конгреси, по този начин, че да не могат да станат обект на навлизане от контролните органи. „ В тази връзка сме основали звено, което се занимава с компютърно-разузнавателни мероприятия в Интернет, с цел да сме осведомени за активността, която се прави и да проникваме в такива закрити конгреси “, заяви Явор Колев.
" 61% от европейските жители се опасяват от хакерски атаки на идните европейски избори. Изправени сме пред общи закани и по тази причина би трябвало да търсим общи решения ". Това съобщи еврокомисар Мария Габриел. В ревюто си тя акцентира на нуждата от общ европейски метод във връзка с киберпрестъпността и заяви че са основани мрежи от екипи за неотложно реагиране, а до края на месеца ще имаме нов инструмент – система за ранно предизвестие. Всяка държава-членка ще би трябвало да уточни своята контактна точка за продан на информация в действително време по два въпроса – има ли опасност за интегритета и опасността с какъв генезис е – външен или вътрешен за Европейски Съюз. До края на месеца ще има повече изясненост по какъв начин ще действа тази система.
Киберсигурността изисква съответно финансиране , безапелационна е Мария Габриел. Тя означи, че Европа изостава с вложенията в това направление и посочи, че Съединени американски щати влагат над 10 пъти повече.
Освен финансирането е нужна по-добра съгласуваност , подчерата още тя и заяви, че по тази причина е направено предлагането за основаване на Европейски център за компетенатност по киберасигурност, основан в Брюксел и Европейската мрежа от национални центрове по киберсигурност. „ Европейският център ще има точно това за задача – по-ефикасно да ръководи средствта по стратегия „ Цифрова Европа “ и по стратегия „ Хоризонт Европа “ и да обезпечи тази съгласуваност сред държавите- членки, която да разреши посредством по-добро обединяване на запаси и експертиза да бъдем по-киберасигурни “, разясни еврокомисар Габриел.
Голяма част от компаниите нямат даже визия, че са обект на хакерски атаки и нямат визия какви са рисковете, сигнализира Мария Габриел и посочи, че сага Европа изпитва липса на 300 000 киберексперти . Тя моли да бъдат оптимално употребявани пилотните планове, да се даде опция на младежи да изберат това занятие и да има повече дами в кибебрсигурността.
90 млн. подправени профила и страници има във Фейсбук , заяви още Мария Габриел и добави, че съгласно първия месечен отчет на Гугъл за един месец са отстранени над 45 000 подправени рекламни профила. „ За първи път имаме данни и във връзка с страни - Англия е първа с над 12 000 подправени профили, следва Естония, а след нея Румъния “, заяви еврокомисарят и сподели, че чака и от други оператори подобен вид данни.
По отношение на ботовете тя посочи, че доста хора не знаят, че интерактивността, която се случва насреща не е с човешко лице. Имаме задоволително образци, че дезинформацията е обвързвана освен с политика, означи още тя. По думите й доста значимо е да запазим свободата на изложение. „ Никой няма желание да основава Министерство на истината “, акцентира Габриел и изясни, че значимото е жителите да имат разполагаем принадлежности, които да им разрешат посредством своето киртично мислене да създадат своя осведомен избор.
Много е значимо е да ограничим опцията за влияние на трети страни върху изборния развой в Европа, посочи ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ и ръководител на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред Цветан Цветанов. „ Към сегашния миг страната ни не е създала механизъм, който да може да противодейства на подправените вести и на осведомителното облъчване, което получаваме всекидневно. Страната ни не е готова за тези хибридни офанзиви, които са част от ежедневната игра на някои страни отвън Европейски Съюз “, съобщи Цветанов, визирайки Русия.
„ 30 са страните, които могат да извършат хакерски атаки към Европейски Съюз и несъмнено че Русия е страната, която за всички е ясно, че прави и е осъществявала сходни офанзиви в изборни процеси в националните парламенти и в страните членки на Европейски Съюз “, посочи пред публицисти Цветан Цветанов. Той изрази убеденост, че, Европейският център за киберсигурност ще може фактически да противодейства и да сътвори нужния интегритет на всички страни членки.
Като най настоящи киберпрестъпления началникът на отдел “Киберпрестъпност “ в ГДБОП Явор Колев уточни случаи на навлизане и компрометиране на междуфирмена преписка – хакери заразяват компютъра, с който се води кореспонденцията, наблюдават я и когато се стигне до заплащане подменят фактурите и се изписва банкова сметка на муле, която е следена от проведената престъпност. Създава се подправен пощенски адрес, наподобяващ истинския домейн и контрагентът остава с усещането, че води преписка със своя сътрудник, което не е по този начин и идва фактура, която съдържа всички реквизити на естествена фактура, само че в действителност е с IBAN на друга банка.
„ Този тип закононарушения нанасят големи вреди на стопанската система и за жалост са доста известни и всекидневно имаме сигнали от потърпевши български компании “, разяснява Явор Колев. Същевременно, не пропусна да означи той - можем да се похвалим и с положителни резултати и описа по какъв начин преди 3 седмици, взаимно с сътрудници от няколко европейски страни ГДБОП са съумели да блокират сума от 9 млн. евро, които били преведени в българска банка и от там трасферирани до Дубайска и банки в Далечния изок. „ Благодарение на тези наши дейности парите бяха блокирани и възобновени на потърпевшата швейцарска компания “, акцентира експертът по киберсигурнст.

Другото известно още от 2006 година финансово закононарушение е кражбата на банкови документи , уточни той и разяснява, че и тезислучаи са още веднъж вследствие на ниска киберхигиена и незадоволителна отбрана на копютърните системи икомпаниите, които правят онлайн банкиране и надлежно резултатите са недобри.
Колев сподели като образец и „ фишинг “ мейл от февруари 2019 година, който цели да болести компютъра и да го сложи във притежание на проведената престъпност. На правилото на обществения инженеринг от известна българска компания е изпратено писмо, в което се твърди, че получателят е станал обект на специфична промоция, криптирана в атачмънт към писмото и приканва да го отвори, в резултат на което да болести компютърната си система.

Друг постоянно употребен прийом бил спам известие от името на банка , което цели да открадне персонални данни. В него се споделя, че акаунтътъ на получателя ще бъде заличен, в случай че не последва посочен линк и не отидете на страницата, на която да въведете персоналните си данни, с което да удостовери информацията си.
„ С банковите институции сме създали задоволително принадлежности за отбрана на сметките на потребителите, с цел да не се стига до източване на сметките на потребителите, само че нарушителите са много изобретателни “, сподели още представителят на ГДБОП в конференцията. „ Постоянно измислят разнообразни форми да заобиколят отбраните и по тази причина би трябвало да сме нащрек, да обменяме информация и да сме най-малко на равнището на проведените нарушители, не след тях “, акцентира той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР