На 16 юни 1983 г. в Медисън Скуеър Гардън“ в

...
На 16 юни 1983 г. в Медисън Скуеър Гардън“ в
Коментари Харесай

Спортни хроники: Пребиха го с „фалшиви“ ръкавици, ослепя и се заби фатално във водопровод

На 16 юни 1983 година в „ Медисън Скуеър Гардън “ в Ню Йорк се състои боксовият мач сред Луис Ресто и Били Колинс-младши. Колинс е считан за безапелационен любимец, защото е непобеден в кариерата си и очевидно по-класният войник. Но известният като Ирландеца боксьор губи против пуерториканския си конкурент, който показва чудовищна мощ на удара, и печели след 10-рундова борба.

След края ѝ, Ресто се доближава до ъгъла на противника, където е неговият треньор и татко, с цел да покаже почитание и да ги поздрави. Колинс-старши прегръща боксьора и инцидентно допира ръкавиците му, след което го сграбчва и стартира да крещи към длъжностните лица.

Така стартира един от най-големите кавги в историята на бокса.


***

Били Колинс-младши e същински любим на американската аудитория. Въпреки че едвам е трансферирал 20-те, боксьорът ​​с ирландски корени към този момент има 14 победи на професионалния кръг, 11 от които с нокаут. Яркият му и нападателен жанр се дължи на татко му, който също прави солидна кариера на кръга.

Луис Ресто би трябвало да е просто следващият надвит по пътя към върха. 28-годишният тогава войник от Пуерто Рико има относително добра известност в боксовите среди, само че не и толкоз впечатляващи резултати – 20 победи 8 провали и 1 тъждество.

Битката обаче протича по напълно друг сюжет от предстоящото.

25 хиляди фенове гледат онлайн по какъв начин Колинс работи чудесно с краката, „ танцува “ и нанася доста удари на Ресто. Последният се пази не изключително ловко, само че не разрешава да бъде разтърсен. Далеч по-бавният пуерториканец обаче също разчита на тежки удари, чиято мощ се вижда даже на телевизионния екран. Още след първия рунд по лицето на Колинс се появяват съществени провали, които се усилват с всяка минала минута.

Ирландеца потегля в офанзива и стига до положителни серии, само че няма отговор на мощта на съперника. Към края на борбата Колинс е сложен за изобразяване. Погледът му е мъгляв и мъчно стои на краката си. От треньорския му ъгъл обаче не хвърлят кърпата и дуелът продължава 10 рунда.

Веднага след гонга Ресто се озовава в прегръдките на щастливия си ментор Панама Люис, след което благородно отива да покаже почитание към съперника и щаба му. А откакто си споделят по няколко думи, потупва Били Колинс-старши по рамото. Усетил нещо неправилно, още в идващия момент наставникът хваща ръката на Ресто и стартира да опипва ръкавиците му и да вика: „ Охрана, защита! Тези ръкавици нямат подплата! Тези проклети ръкавици въобще нямат подплата! Господа съдии, вижте това! “ Ресто се пробва да се отскубне, само че хватката на някогашния боксьор е здрава. Минута по-рано боецът сияе от наслада, а към този момент гледа безпомощно към треньора си.

Двамата с Панама се пробват да избягат от кръга, само че са спрени от длъжностните лица.

Започват да се оправдават, че ръкавиците са били инспектирани от уредниците преди багра. Щателната инспекция обаче дава шокиращи резултати: съвсем цялата поставка е отстранена от ръкавиците. Ето за какво ударите на Ресто, в никакъв случай не впечатлявали почитателите със своята мощ, трансформират лицето на Колинс в една огромна синина. Представете си каква мощ показва Ирландеца, с цел да издържи 10 рунда против конкурент, който на практика го постанова с голи юмруци.

Няколко години по-късно излиза и друга детайлност: бинтовете на Ресто са били напоени с гипсов разтвор, който при втвърдяването си трансформира ръцете му в същински бухалки.

Очаквано резултатът от борбата е анулиран, след което стартира следствие.

Полицаите подозира, че повода за измамата не е единствено успеха, а и залози на мафията, която поставя съществени пари за триумф на новобранеца.

Разбира се, на Ресто и щаба му също е обещана добра облага при реализирането на проекта.

В последна сметка Луис Ресто е приет за отговорен и е вкаран в пандиза за две години и половина, Панама Луис пък получава с шест месеца по-малко.

Много по-трагична е ориста на Ирландеца.

Заради понесените тежки удари Били Колинс-младши отчасти губи зрението си, което го принуждава да приключи кариерата си. Изпада в тежка меланхолия и се пропива, а по-малко от девет месеца след мача с Ресто си отива от този свят. С висока скорост се блъска във тръбопровод, а околните му са сигурни и до през днешния ден, че съзнателно е лишил живота си.

Години наред фамилията му води безрезултатни правосъдни борби. Колинс-старши се надява да бъде обезщетен за незаконната машинация. Първоначално той завежда дело против компанията производител на ръкавиците, само че юристите ѝ потвърждават, че обработката им е станала преди мача. След това треньорът завежда дело и против Атлетическата комисия в Ню Йорк, като желае обезщетение и наказване на инспекторите за незаконна немарливост. Но още веднъж удря на камък и в последна сметка не получава нито цент.

Луис Ресто излежава присъдата си и се завръща в спорта, получавайки треньорски лиценз.

Преди 15-ина години се съгласява да взе участие в фотосите на документалния филм „ Смърт на кръга “. В него пуерториканецът удостоверява, че се е съгласил на грандиозната машинация под давлението на своя треньор. Разкрива още, че е взел участие не в една, а в цели три борби с „ хитрите ръкавици “, като в допълнение на това е употребявал и мощен допинг. Ресто сервира откровени извинения на фамилията на умрелия и посещава гроба на Били Колинс-младши. 75-годишният треньор Панама Люис умря през есента на 2020.а. До края на живота си той изцяло отхвърляше виновността си.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР