На 16 януари по нов стил пловдивчани почитат 140 години

...
На 16 януари по нов стил пловдивчани почитат 140 години
Коментари Харесай

Честваме 140 г. от освобождението на Пловдив

На 16 януари по нов жанр пловдивчани почитат 140 години от Освобождението на града от петвековното османско робство. Битката за Пловдив е значим миг от заключителния стадий от Руско-турската война, почнал след завладяването на Плевен и завършил с подписването на Санстефанския контракт. Честването на 16 януари, деня на Освобождението на Пловдив от османските окови, е израз на достолепна българска признателност към съветската освободителна задача през 1877-1878 година

Шеметната офанзива на капитан Александър Бураго с неговите 53-ма драгуни провокира паническо оттегляне на позиционираните в Пловдив подразделения от армията на Сюлейман паша. Чрез този невиждан за цялата Освободителна война сполучлив взлом нашият град заобикаля злополучната орис на Стара Загора, Карлово, Сопот, Калофер, Казанлък и голям брой подбалкански селища. Акцията на съветските войски избавя Пловдив и от проектите за опожаряване и плячкосване на християнските квартали.

Сутринта на 16 януари 1878 година в града влиза генерал-лейтенант Йосиф Гурко с целия си щаб и афишира освобождението на Пловдив. Отслужен е молебен. Главните съветски сили неотложно се насочат за офанзива на прикриващите османски сили в региона. Групата на Сюлейман паша е отклонена от направлението Пловдив-Одрин и ориентирана към Родопите, където се разпада като проведена военна мощ.
тагове избавление капитан бураго празник честване
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР