На 16 януари 1920 г. в САЩ е въведен сух

...
На 16 януари 1920 г. в САЩ е въведен сух
Коментари Харесай

16 януари 1920 г. Сухият режим в САЩ

На 16 януари 1920 година в Съединени американски щати е въведен изсъхнал режим. Мярката е въведена с 18-та корекция на Американската конституция и не разрешава производството, продажбата, вноса и износа на алкохол на територията на Съединени американски щати.

Сухият режим обаче напълно не предизвиква трезвеността - контрабандни питейни заведения, наречени „ спийкизи”, сервират алкохол, разяснява dariknews.bg. Ограничението в действителност оказва помощ и за образуване на мафията в Съединени американски щати, която стартира да управлява незаконния му импорт и разпространяване. Център на противозаконния алкохолен импорт става Чикаго, а гангстери като Ал Капоне и Бъгс Моран печелят милиони от продажби на уиски, бира и други В края на десетилетието Капоне управлява цялата верига на импорт и дистрибуция от Флорида до Чикаго.

От времето на възбраната в историята са останали редица забавни истории. Съдебни заседатели по дело за трафик на алкохол в Лос Анджелис са подведени под отговорност, тъй като са изпили доказателството. Оправданието им е, че са проверявали дали течността съдържа алкохол и след неведнъж преглъщане заключението е, че съдържа. Обвиняемият обаче е оневинен, тъй като от доказателството против него не остава и капка.

Докато законът е в деяние има същински взрив на разходките с кораби, които се популяризират като „ странствуване доникъде”. В момента, в който корабът навлезе в интернационалните води, стартира да се върти в кръг, а пасажерите се отдават на алкохолно замайване.

Любопитен факт е, че изцяло уверени, че дружно със Сухия режим идва и краят на престъпността въобще, някои американски градове леко наивно продават пандизите си.

Критикът на сухия режим - конгресменът от Ню Йорк Фиорело Ла Гуардия, обаче пресметнал, че федералното и локалните държавни управления губят повече от 1 милиарда $ годишно от налози върху незаконно продавания алкохол. По думите му тази сума отивала в джобовете на контрабандистите и на длъжностните лица под формата на рушвети.

Нарастващото разбиране, че сухият режим е един безценен неуспех, води до анулацията му. Забраната е анулирана на 5 декември 1933 година с подписа на новоизбрания президент Франклин Рузвелт. Режимът, постоянно е определян за „ най-голямото неразбирателство в историята на САЩ”, продължава 13 години, 10 месеца, 19 дни, 17 часа и 32 минути. Накрая Рузвелт споделя: „ Това, от което Америка има потребност в този миг, е пиво!”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР