На 16-ти направихме пресконференция, но без резултат. Неудобни сме –

...
На 16-ти направихме пресконференция, но без резултат. Неудобни сме –
Коментари Харесай

Лозари на протест: Неудобни сме, няма решение на исканията ни

" На 16-ти направихме конференция, само че без резултат. Неудобни сме – по тази причина и се отхвърли среща с нас. Искаме ясни критерии за преразпределение на средствата по доходи и разноски и то за всички сектори, нов лозарски указател, пет годишен спешен проект за избавление на сектора, съответна администрация ". Това съобщи Атанас Василев, ръководител на Националното съдружие на българските лозари и лозари, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Лозари от цялата страна стачкуват пред президентството, носейки табели с надпис: " Омръзна ни от неспособно ръководство на бранша " и скандирайки думите " Чуйте ни ".

Даниел Ангелов от Монтана посочи, че българските гроздопроизводители не получават никаква дотация – от 20 години насам единствената помощ е европейска – 27 лева на декар. " Нямаме регламентирана държавна помощ, ние разчитаме на изключителните помощи, които отпуска Европейски Съюз в поддръжка от войната в Украйна, само че Министерство на здравеопазването още веднъж ни не помни. Въобще не водят разговор с нас, те ни изслушват, само че не чуват- не взимат никакви ограничения за оцеляването на сектора. Понеже с министерството разговора се е изгубил, то се надяваме най-малко в президентството да получим поддръжка ", сподели още Ангелов.

Председателят на лозарското съдружие Атанас Василев акцентира, че Изпълнителната организация по лозята и виното няма съответно управление. " Ние желаеме засилен надзор на митниците, да няма регламентиран импорт от Европейски Съюз и трети страни на вино и грозде. Няма надзор на вноса и качественото ", сподели още той.

Лозарите проведоха митинг пред Министерството на земеделието преди няколко месеца. На въпрос на БГНЕС какво се случи откакто Явор Гечев ги одобри и им даде обещание осъществяване на настояванията им, Василев разяснява, че нищо не се е изпълнило. " Обеща се, че участваме в направата на новия лозарския указател, подобен няма. Каза се, че ние сме неравнопоставени с останалите, оправдаха се с предишното постоянно правителство- че това са към този момент взети решения, в този момент когато са те какво е оправданието ", съобщи още ръководителят на лозарското съдружие.

Марин Калнев от Пловдив попита по какъв начин при една и съща технология, при едни и същи добиви, с едни и същи машини, торове, техника от Европа нашето грозде е по-скъпо от това, което влиза от Европейски Съюз. " Какво е това прикрито финансиране, аз нямам пояснение ", съобщи още протестиращият.

Венцислава Монева, консултиращ юридически Националното съдружие на лозарите, посочи, че плануваният бюджет за тази година е по-малък, съвсем на половина от миналата година. " Държавните помощи и държавният бюджет, който подкрепя всички аграрни браншове, тази година няма да бъде утвърден и написан от актуалното управление на Министерство на здравеопазването, защото считат, че няма потребност от него. Освен винените лозя, които са неглижирани, всички останали земеделци също се неглижират ", акцентира още Монева.

Очаква се митингът да се реалокира пред земеделското министерство. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР