На 16-ти март в кино Люмиер предстои световната премиера на

...
На 16-ти март в кино Люмиер предстои световната премиера на
Коментари Харесай

Не те харесвам - един филм за войната като антиморално събитие

На 16-ти март в кино " Люмиер " следва международната премиера на кино лентата " Не те одобрявам ", който е класиран в секция Ново Българско Игрално Кино на 26-то издание на интернационалния кино фестивал София Филм Фест.

Ето в резюме защо споделя филмът:

Азад е сирийски емигрант, опитващ се да стигне до Германия. Помага му сърбинът Зарко. Минавайки през България, Азад попада в пандиза, упрекнат в опит за непредумишлено ликвидиране на дете. В пандиза Азад се среща с Боса – Коко. Приятелството сред тях трансформира орисите им.



Режисьор на кино лентата е Борислав Костов, който е роден в София през 1976 година Завършва НАТФИЗ. Първият му късометражен филм е " Отвътре " (2006), награден на фестивала в ВГИК Москва. А първият пълнометражен игрален филм ма режисьора е " Нощта на фантазиите " (2012), взел участие в формалната селекция на фестивала в Марбея и българският фестивал " Златна роза " във Варна в секция Нови хоризонти.

" Не те одобрявам " (2021) е вторият пълнометражен филм на Борислав Костов, финансиран от НФЦ. В функциите ще видите Любен Чаталов, Мики Димчев, Явор Бахаров, Китодар Тодоров, Мария Бакалова, Сашо Митрев, Калин Пачеръзки и други

Ето и малко любопитни детайлности за личността и професионалния път на режисьора:

Първата му среща с киното е с помощта на Никола Корабов, а по това време учи в НАТФИЗ кино и актьорско майсторство. Първият му действителен допир до кино като режисьор е с помощта на Иван Ничев, който към този момент е негов наставник в НАТФИЗ, компетентност кино и ТВ постановка. Тук най-интересното е, че възпитаници на Борислав Костов скрито подават документи за кандидатстване за постановка в НАТФИЗ. Той схваща за това няколко дни преди изпита. Благодарение на актрисата Цвета Балийска, която е до него в този миг, той взема решение да кандидатства. През цялото време пробва да скрие от комисията, че се е занимавал с актьорско майсторство и постановка, само че на последния пети кръг, персонално Иван Ничев го разобличава. От тогава двамата са като скачени съдове във връзка с киното. Като фабрика за фантазии, а в следствие и като изкуство.
`

Борислав няма кумири в киното. Има единствено един житейски и това е Бог. Вярва екзистенциално в трите съществени думи: Прости, Благодаря, Обичам.

Никога не завижда на сътрудници, било то артисти, продуценти, драматурзи или режисьори. Уважава всеки един артикул, защото знае какъв брой мъчно се прави кино. Изпитва злост към амбициозни хора, които употребяват театъра и киното като персонален трамплин, а не отнасящи се с почит към тези висши изкуства.

Това, което го предизвика да направи " Не те одобрявам " са три персонални истории на действителни персони от Сирия. Първата е за семейство от Сирия от малко градче покрай Алеппо. Тръгват да се изнасят от обсаденото градче и пред тях обезглавяват дъщеричката им, която е не запомнила своята играчка в къщата, до момента в който се изнасят.
`

Втората история е за младоженци, които войната разделя и ги събира още веднъж в България 5 години по-късно, с помощта на едни персони, които се занимават с документален спектакъл.
`

Третата история е заимствана от житейския път на огромния актьор Николай Николаев и пребиваването му в Академията за клоуни в Италия.
`

Режисьорът се надява историята на сюжета да допре достоверно, както той обича да споделя, негово височество Зрителя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР