На 16 септември в Самарканд китайският председател Си Дзинпин участва

...
На 16 септември в Самарканд китайският председател Си Дзинпин участва
Коментари Харесай

ШОС ще засили сътрудничеството и ще насърчава изграждането на по-сближена общност на споделено бъдеще

На 16 септември в Самарканд китайският ръководител Си Дзинпин взе участие в 22-рата среща на Съвета на държавните глави на Шанхайската организация за съдействие, на която той произнесе тирада със заглавие „ Да сграбчим импулса на епохата, да засилим обединяването и сътворим благотворно бъдеще “.

В речта си Си Дзинпин съобщи, че сега в света са налице невиждани за последния век промени. Настъпил е интервал на дестабилизация. Пандемията от COVID-19 не е завършила. Избухна и районен боен спор. Унилатерализмът и протекционизмът са във напредък. На този декор страните членки на Шанхайската организация за съдействие, която е значима градивна мощ в интернационалните и районни връзки, би трябвало да засилят обединяването и съдействието, с цел да основат общественост на споделена орис. 

„ На първо място би трябвало да се ускори взаимната поддръжка, да се задълбочи разбирателството и политическото доверие. На второ място би трябвало да се разшири съдействието ни в региона на сигурността “, съобщи Си Дзинпин и добави, че ще се проведат взаимни антитерористични учения, съществено ще се нанесе удар на „ трите сили “ (терористични, сепаратистки и екстремистки), контрабандата на опиати, транснационалната проведена престъпност, ефикасно ще се оправят с провокациите против сигурността на персоналните данни, биологичната сигурност, сигурността в космоса и други. Си Дзинпин предложи да се задълбочи прагматическото съдействие сред страните членки на ШОС. „ Нашата обща цел е хора в другите страни в района да имат по-добър живот “, съобщи той. “Китай ще даде зърнени храни на стойност 1,5 милиарда юана като филантропична помощ на нуждаещите се разрастващи се страни “, сподели Си Дзинпин. „ Ние утвърждаваме одобрената от актуалната среща Програма за осъществяване на съглашението за дълготрайно съдействие сред страните членки на ШОС в идващите пет години, предлагаме да осъществяваме документи за съдействие в региона на търговията, вложенията, инфраструктурата, софтуерните нововъведения, изкуствения разсъдък и усилване обвързването в границите на самодейността „ Един пояс, веднъж “ със тактиките за развиване на другите страни “, съобщи Си Дзинпин в речта си.

На срещата водачите на страните членки на Шанхайската организация за съдействие подписаха и разгласиха „ Декларация от Самарканд на Съвета на държавните глави на страните членки на ШОС “.

На срещата бяха подписани и показани редица изказвания и документи за гарантиране на интернационалната продоволствена сигурност, енергийна сигурност, справяне с климатичните промени, поддържане на стабилността и диверсификацията на индустриалните вериги. Подписан бе меморандум за отговорностите на Иран за присъединяване към ШОС и бе стартиран развой за приемане на Беларус за страна членка на организацията. Египет, Саудитска Арабия, Катар, Бахрейн, Малдивите, Обединените арабски емирства, Кувейт и Мианмар бяха одобрени за страни сътрудници за разговор.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР