На 16 септември (понеделник) от 14.20 ч. в Национална галерия

...
На 16 септември (понеделник) от 14.20 ч. в Национална галерия
Коментари Харесай

Индонезийска представителна колекция в Национална галерия - Квадрат 500

На 16 септември (понеделник) от 14.20 ч. в Национална изложба - Квадрат 500 в столицата министърът на културата Боил Банов и министърът на външните работи на Република Индонезия Н. Пр. Г-жа Ретно Марсуди ще открият Индонезийска представителна сбирка - подаяние за Музея. Това ще се случи по време на формалната аудиенция на министъра на външните работи на Република Индонезия - Н. Пр. госпожа Ретно Марсуди, в наличието на посланика на Република Индонезия у нас - Н. Пр. госпожа Сри Астари Расджид, която е подстрекател и основател на дарението. До момента в сбирката на Квадрат 500 не е имало предмети от бита и културата от далечната страна.



Текстил, бижута от злато и сребро от разнообразни етноси и острови, съдове за церемонии и предпазване на храна, кукли от индонезийския обичаен спектакъл на сенките, са единствено някои от скъпите близо 30 предмета, представящи региони от о. Суматра (на запад) до индонезийска Папуа (на изток), които ще бъдат в представителната експозиция на Националната изложба. Ръчно рисуваният текстил, именуван батик, е национална горделивост на Индонезия и от 2009 година е разгласен от ЮНЕСКО за нематериално културно завещание на човечеството. От 17 септември 2019 българската аудитория и гостите на град София ще имат опцията да се любуват на редица забележителни предмети, експонирани в зала 20 на Квадрат 500.



Добрите другарски връзки сред Индонезия и Националната изложба в София могат да бъдат проследени още от 1960, когато президентът Сукарно посещава влиятелната културна институция. Днес, десетилетия по-късно, с помощта на великодушното подаяние, Националната ни изложба към този момент разполага с артефакти и от Индонезия, страна, известна и с голямото си културно многообразие.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР