На 16 октомври се навършват десет години от трагичната смърт

...
На 16 октомври се навършват десет години от трагичната смърт
Коментари Харесай

10 години без Тоше Проески

На 16 октомври се навършват 10 години от трагичната гибел на македонския артист Тоше Проески, считан както приживе, по този начин и през днешния ден, за най-голямата звезда на Бившата Югославска Република Македония, човек, предан на музиката и на филантропичната идея. 
Югозападната ни съседка отбелязва годишнината с най-различни мероприятия в цялата страна. На върха на славата си, през 2007 година, точно на тази дата артистът умира в жестока злополука край Нова Градишка в Хърватия, седмица след грандиозния си тричасов концерт в Скопие.

Тоше е роден в гр. Прилеп през 1981 година, само че израства в гр. Крушево, откъдето са и родителите му. Музикалната си кариера стартира през 1992 година, след присъединяване си в известния детски фестивал " Златно славейче ". През 1999 година, когато е 18-годишен, издава първия си албум „ Некаде во ноќта ". Вече като професионален музикант, той се записва в Музикалната академия в Скопие със компетентност " Оперно пеене ". През 2004 година артистът показва родината си в най-престижния европейски музикален конгрес - Конкурсът за ария на Евровизия, с песента " Ангел си ти ". 

Въпреки че приживе Тоше Проески не беше кой знае какъв брой известен в България, директно след трагичната му крах и мълвата за нея, ползата към него у нас нараства значително. Със сигурност си спомняте какъв брой постоянно кандидат-звездите от музикалните телевизионни формати изпълняваха негови песни. В същото време и в интернет пространството се появи Български конгрес за Тоше Проески, който доста бързо прерастна в същински почитател клуб с действителни членове и действителна активност. Макар и напоследък да не са изключително дейни, почитателите на Тоше не престават да следват част от неговите хрумвания, изключително във връзка с благотворителността.

Преди няколко години в Крушево бе построена Къща-музей " Тодор Проески ". Това е един величествен план, финансиран от македонското Министерството на културата, открит публично на Великден през 2011 година. Уредникът на музея Елена Мирчевска описа повече пред Краси Мартинов за това какво можем да забележим в непрекъснатата експозиция.

Още - чуйте в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР