На 16 октомври българските Военновъздушни сили отбелязват 105-та си годишнина.

...
На 16 октомври българските Военновъздушни сили отбелязват 105-та си годишнина.
Коментари Харесай

Военновъздушни сили навършиха 105 години

На 16 октомври българските Военновъздушни сили означават 105-та си годишнина. Тази година се навършва и един век от основаването на изтребителната ни авиация. От 1912 година до момента българските Военновъздушни сили са мотив за горделивост и образец за смелост. Любопитни и малко известни обстоятелства за бойната ни авиация, за пионерите и запалянковците, които първи политат в небето над България - споделя Александър Марков, осведоми Българска национална телевизия.

За рождена дата на Българската авиация се приема 16 октомври 1912 година, само че фактическото начало е много по-рано.Проф. полк. Димитър Недялков, нач. катедра " Военновъздушни сили и противоракетна защита " - Военна академия " Г.С. Раковски ": България е остаряла авиационна страна, би трябвало да се знае, с доста приноси в международната история. 03:18 - Българската авиация стартира да се основава и на процедура се осъществя първият авиационен план на аероплан, на летателен уред, по-тежък от въздуха, през 1902 година от наш сътрудник, офицер, поручик Харалампи Джамджиев и той лети на 8 март 1902 година, т.е. преди братята Райт.20.04.1906 година с декрет на цар Фердинанд е основано " Въздухоплавателното поделение "

През 1906 година с декрет на цар Фердинанд е основано Въздухоплавателно поделение в София. 6 години по-късно България има 17 подготвени в чужбина водачи и 7 бойни самолета.16.10.1912 г.Радул Милков и Продан Таракчиев хвърлят бомби над жп гарата в КараагачПрез 1912 година в Балканската война поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев облитат непревземаемата Одринска цитадела и хвърлят няколко бомби. И до през днешния ден се спори дали това е първата бомбардировка в международната история.

Проф. полк. Димитър Недялков, нач. катедра " Военновъздушни сили и противоракетна защита " - Военна академия " Г.С. Раковски " - 05:50 - Много се приказва, че италианците за първи път, но против тях са се били племена. - Над Триполи? - Да, против тях е нямало действителен съперник във въздуха, до момента в който ние сме имали въздушен съперник, т.е. действително това е първата въздушна война.

В Балканската война България е към този момент авиационна мощ. Проф. полк. Димитър Недялков, нач. катедра " Военновъздушни сили и противоракетна защита " - Военна академия " Г.С. Раковски ": България е била 7-ма авиационна мощ в света и всички военни репортери и съветници на процедура са идвали на първото ни оперативно летище " Мустафа Паша ", да се учат по какъв начин се основава система и по какъв начин се основава бойна авиация.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР