На 16 октомври 1793 година якобинците гилотинират френската кралица Мария-

...
На 16 октомври 1793 година якобинците гилотинират френската кралица Мария-
Коментари Харесай

Якобинците гилотинират бившата кралица Мария-Антоанета

На 16 октомври 1793 година якобинците гилотинират френската кралица Мария- Антоанета. Преди това Луи XVI е обособен от фамилията си и през декември 1792 година е изправен пред съда на Конвента. Признат за отговорен, кралят е наказан на гибел посредством гилотиниране и е екзекутиран на 21 януари 1793 година Кралицата, която към този момент е „ вдовицата Капет “ след изтезанието на брачна половинка, изпада в бездънен печал и отхвърля да се храни. Мнозина упорстват за нейната гибел, до момента в който други оферират тя да бъде предадена на австрийците против пленени френски бойци или да бъде разменена против откуп.

През април 1793 година е образуван Комитет за публично избавление и хора като Жак Ебер стартират да упорстват за правосъден развой и против Мария-Антоанета. На 14 октомври 1793 година някогашната кралица е изправена пред углавен арбитражен съд. За разлика от брачна половинка, на който е било обещано време да приготви отбраната си, делото на кралицата е манипулирано от якобинците и тя има по-малко от ден, с цел да приготви своята отбрана.

Най-сериозното обвиняване, отправено против Мария-Антоанета, е, че дружно с мадам Елизабет тя е блудствала с малолетния си наследник. Като доказателство за това обвиняването показва изтръгнатите с насилия показания на дребния Луи-Шарл, който сякаш непринудено обвинил майка си. Мария-Антоанета реагира остро, произнасяйки толкоз прочувствена тирада, че присъстващите в залата дами почнали да молят в нейна отбрана. В ранната заран на 16 октомври 1793 година тя е приета за отговорна и е наказана на гибел посредством гилотиниране.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР