На 16 ноември в Плевен министърът на отбраната Красимир Каракачанов

...
На 16 ноември в Плевен министърът на отбраната Красимир Каракачанов
Коментари Харесай

Внушителен паметник увековечава подвизите на 9-а Плевенска дивизия

На 16 ноември в Плевен министърът на защитата Красимир Каракачанов ще открие паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия. Мемориалът е първият от подобен мащаб, издиган през последните 75 години и е отдаден на борбата при Дойран - една от най-големите победи на Българската войска през Първата международна война.
На тържествената гала ще участват представители на Щаба на защитата, на типовете въоръжени сили и на локалната власт, депутати, донори и членове на инициативния комитет за издигане на паметника, заяви Българска национална телевизия.

Тържествата в Плевен ще стартират в 10,45 ч. на площад „ Възраждане “ с осъществявания на военни духови оркестри и проява на боеви хватки с оръжие. В 11,30 ч. участниците ще се насочат към площад „ Свободата “, където в 12 ч. ще се състои формалният обред за разкриване на паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия.

Мемориалът съставлява архитектурно-художествена комбинация от пет статуи: на ген. Владимир Вазов и четирима от неговите бойци. Фигурите на воините са направени от 16 тона месингови гилзи.

Министерството на защитата интензивно взе участие в обезпечаването на финансови и материални средства за разработване на скулптурните композиции. С персонални дарения се включиха и народни представители, общественици, политически партии и жители.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР