На 16 ноември – по-малко от месец преди да навърши

...
На 16 ноември – по-малко от месец преди да навърши
Коментари Харесай

Сръбна вест: Почина Христо Христов - виртуозът във външната търговия на България

На 16 ноември – по-малко от месец преди да навърши 88 години, умря Христо Христов – най-дълго управлявалият външната търговия на България. Години наред той е индивидът, който дърпа конците във външната търговия на Народна Република България, един от доближените на някогашния Първи Тодор Живков, оповестява "Труд ".

Като министър е осъществил покупко-продажби за милиарди, каквито през днешния ден ни наподобяват немислими, другар е бил с най-големите богаташи в Турция, Арабските страни и под дърво и камък. Не помни какъв брой пъти се е виждал със Саддам Хюсеин – по-думите му 10-15 може би. Животът му е низ от срещи с най-известните хора тогава в политиката и е цялостен с невероятни истории.

Още 5-годишен, когато продавал пъпеши на спирката в селото си, Христо Христов получил първия урок по търговия – добре облечен клиент му споделил: „ Момче, помни, че се стартира от по-високата цена и тогава се върви към по-ниската.”

Това класическо предписание Христов запомнил за цялостен живот. Не е ясно дали спортът е изгубил огромен футболист или спринтьор, само че е реалност, че премиите му като играч са огромна горделивост за него. И след измененията през 1989-а той продължи да живее с обичаната си брачна половинка Вили непретенциозно – в апартамент на 12-ия етаж.

Умът му до последно остана все по този начин избистрен, помнейки с най-големи детайлности имена и събития. Животът е бил благоразположен към него – дал му е опция да види свят и да беседва и договаря с хората, променяли и създавали огромната политика през годините.

През годините пази стотици, хиляди фотоси, можеше да споделя с часове за личностите, запечатени на тях, и претърпяното. Христов е роден на 11 декември 1931 година в габровското село Яворец. Между 1971 и 1977 година е зам.-министър, а от 1977 до 1986 година – министър на външната търговия.

След това три години ръководи цялата търговия, а в интервала 1989-1990 година е министър на външноикономическите връзки. 13 години е член на Централен комитет на Българска комунистическа партия. Опелото на Христо Христов ще бъде на 19 ноември, вторник, от 12,30 ч. в Църквата на Централните софийски гробища, а погребението – по-късно.

Редакцията на БЛИЦ изрича съболезнованията си на фамилията и неговите близки.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР