На 16 ноември капиталът на компанията Пълдин туринвест трябваше да

...
На 16 ноември капиталът на компанията Пълдин туринвест трябваше да
Коментари Харесай

Обади се на приятел: как Варна замалко да подари Пловдивския панаир на Георги Гергов

На 16 ноември капиталът на компанията " Пълдин туринвест " трябваше да бъде повишен от 178 млн. лева на 194.2 млн. лева Това беше записано в обявата за привикване на Общото заседание на акционерите на компанията, в която присъединяване имат община Пловдив, както и сдружения на бизнесмена-политик Георги Гергов.

За разликата от 16.2 млн. лева имаше задача да се погрижи... варненският кмет Иван Портних.

Тази странна тройна композиция стана ясна от текста на негова докладна бележка, която болшинството на ГЕРБ в Общинския съвет на Варна трябваше да гласоподава на последното си съвещание в сряда. С това решение 29% от акциите на Пловдивския панаир, които общината има, трябваше да се апортират в " Пълдин туринвест ".

Зад интервенцията стоеше доста елементарна задача: Гергов да получи цялостен надзор над панаира, за сметка на двете общини - Пловдив и Варна, както и за сметка на държавния интерес. В последният миг, проектът пропадна. Защо Варна още държи панаира

Градът получи акциите от панаира като неочакван подарък от държавното управление на Борисов през 2016 година, с цел да ги размени за прословутата " Дупка " в центъра на града (малко под 3 дка открит паркинг), благосъстоятелност на Гергов през компанията " ЦУМ Варна ". Със същото " подаяние " 20% от панаира трябваше да получи и Пловдив, само че съветниците в града отхвърлиха да ги одобряват.

След като договорката пропадна (а Гергов беше обезщетен през бюджета) Изпълнителната комисия на ГЕРБ разпореди на Портних да върне на страната акциите от панаира. Изпълнението на това разпореждане стартира още на 2 май 2017 година с гласовете на ГЕРБ в локалния Общински съвет. Той разпореди на варненския кмет да трансферира безплатно дяловете на Министерството на стопанската система, ръководено по това време от Емил Караниколов.
Капитал - брой 43
Тази седмица стана ясно, че това изобщо не се е случило. Според отговор на въпроси, изпратени при започване на седмицата от " Дневник " до Министерството на стопанската система, в деловодната му система няма никаква диря от преписка с кмета на Варна, в която той в миналото да е предложил акциите на общината в " Международен панаир Пловдив ". В същото време Варна в никакъв случай не е избирала собствен представител в Общото заседание на акционерите в сдружението.

А това ражда и различен въпрос - кой е представлявал и какво се е случвало през последните пет години с акциите на Варна в Пловдивския панаир, равни на близо една трета от капитала му? Интернет, глобализацията и други международни проблеми

След като по неразбираемо каква причина Варна резервира каузи си, внезапно Гергов взема решение да го присвои. Може умерено да се каже, че или задачата е била сложена на варненския кмет от самия предприемач, или Портних не е схванал нищо от предлагането.

Съдържанието на записката му повтаря буквално писмото на Гергов, изпратено до Портних. То е с размер 180 страници, в които се осведоми, че " през последната година и половина заради разпространяването на COVID-19 сдружението ( " Международен панаир Пловдив " ) е провело едно-единствено ревю - " Хемус 2020 ". А също така " активността на панаира била затруднена и от възходящия дял на интернет услугите и глобализацията ", което било трайна наклонност през последните години.
Варненската " Дупка ", която трябваше да бъде сменена против акции на стойност 16 314 400 лева Фотограф: Надежда Чипева Източник: Капитал
От тази трагична за панаира обстановка, споделя Гергов, Варна може да извади изгода, като се влее в " по-сигурно и по-голямо сдружение ". " Поради разнообразието от активи, които има, " Пълдин туринвест " е сдружение, което има разнообразни благоприятни условия за развиване, вложения и бизнес, включително и посредством другите си дъщерни сдружения, които не са мощно подвластни от рецесията с ковид в България и в света ". Едно " по-голямо и по-сигурно сдружение "

Така на 15 ноември Портних е предложил на Общинския съвет във Варна " да прегледа опцията община Варна да апортира акциите си от " Международен панаир Пловдив " АД в капиталовото сдружение " Пълдин туринвест " АД ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Коронавирус 3 Вечерни вести 1 Свят 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Политика 2 Коронавирус 3 Компании
Има два любопитни момента тук. Първо, " по-сигурното " сдружение в действителност е на облага, само че в последните няколко години, главните доходи на " Пълдин " идват от продажба на активи с висока балансова стойност.

И второ, сега капиталът на " Международен панаир Пловдив " е разпределен по следния метод - 50% на " Пълдин туринвест ", 29% на Община Варна, 20.63% държавен дял и 0.01% за други акционери. Така с проекта, препоръчан от Портних, сдружението щеше да е с мажоритарно присъединяване и цялостен надзор на Гергов върху Общото заседание на акционерите в компанията. А по този начин и страната, и Община Варна щяха да изтърван всички лостове за отбрана на обществения интерес. Приватизация под друго име

Планът беше осуетен тъкмо преди гласуването. Малко преди края на работния ден във вторник ръководителят на съвета Тодор Балабанов и Портних получиха писмо от служебния министър на стопанската система Даниела Везиева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР