На 16 май рожден ден има Григор Димитров.Днес 28 години навършва

...
На 16 май рожден ден има Григор Димитров.Днес 28 години навършва
Коментари Харесай

На 16 май рожден ден има...

На 16 май рожден ден има Григор Димитров.

Днес 28 години навършва обичаният състезател на България!

Григор Димитров е български тенисист. Той е притежател на шампионските трофеи на Уимбълдън и Откритото състезание на Съединени американски щати през 2008 година за юноши. В професионалната си кариера е спечелил 8 трофеи от Световния Тур на ATP (Асоциацията на професионалните тенисисти), като най-значимите от тях са през 2017 година на шампионатите от финалния Мастърс в Лондон и Мастърс 1000 в Синсинати. За първи път се изкачва в Топ 10 на международната класация на 7 юли 2014 година На 20 ноември 2017 година доближава до своето върхово достижение (3-то място) и остава на тази позиция 10 поредни седмици. До края на 2018 година, в професионалната си кариера поединично (сингъл) е спечелил 281 победи от 461 изиграни срещи и е бил общо 81 седмици измежду най-хубавите 10 тенисисти в света.

 

Състезава се за отбора на България за Купа Дейвис от 2008 година, като в актива му има общо 20 победи и 4 загуби.
Ранен живот


ригор е роден на 16 май 1991 г. в Хасково, България, като само дете на татко си Димитър Господинов Димитров, треньор по тенис, и майка си Мария, спортна учителка и някогашна волейболистка. За първи път хваща ракета, когато е на три години, а от 5-годишна възраст стартира да играе постоянно в родния си град. В ранните му години за неговата подготовка се грижи татко му, само че откакто хасковлията потвърждава гения си на шампионатите за юноши излиза наяве, че той ще би трябвало да се развива в други условия. Едва на 16 години Григор прави своя избор и се отдава на професионалния спорт. Тогава пръв му протяга ръка Христо Стоичков, който по всевъзможен метод оказва помощ за развиването на неговата кариера. След това Гришо печели стипендия от фондацията на друга наша футболна звезда – Димитър Бербатов.



През 2007 година Димитров се причислява към академията „ Sanchez-Casal “, където тренира под управлението на Емилио Санчес и Пато Алварес.

Година по-късно хасковлията се мести в Париж, където става част от академията на Патрик Муратоглу и прекарва там идващите четири сезона. През този интервал негови треньори са Петер Лундгрен, Питър Макнамара и самият Патрик Муратоглу. След като под тяхното управление не съумява да реализира мечтаният огромен пробив в международния тенис, в края на 2012 година българинът взема решение да се причисли към шведската академия „ Good to Great “ и благодарение на Микаел Тилстрьом дебютира в Топ 30 на международната класация.
2005 година
Обявен е за най-хубав тенисист в Европа за момчета до 14 години, откакто печели европейската купа на сингъл в своята възрастова група. Става европейски вицешампион и Балкански първенец от отборните шампионати до 14 години. Завършва сезона като номер 1 в ранглистата на Tennis Europe при 14-годишните.
2006 година


Обявен е за най-проспериращият български тенисист от БФТ. Тренира няколко месеца в академията „ Уейл " в Оджей, Калифорния. Печели купата на сингъл до 16 години на огромния шампионат за юноши и девойки „ Еди Хер Интернешънъл “ във Флорида, Съединени американски щати. През същата година печели „ Ориндж Боул “ в Кей Бискейн (Флорида, САЩ) – импровизирано международно състезание по тенис при 16-годишните[3][4].
2007 година


Става Европейски първенец до 16 години в Москва, Русия без изгубен сет. На Европейското отборно състезание до 16 година в Ле Токе, Франция печели трето място дружно с Цветан Михов, Андреас Нейков и Марсел Радев (Григор взе участие в квалификациите, само че не играе в заключителния турнир).

Достига до край на Откритото състезание на Канада (I категория) и на Открито състезание на Съединени американски щати на двойки с сътрудник Вашек Поспишил (Канада). През декември печели купата на двойки на юношеския шампионат от първа категория „ Еди Хер Интернешънъл “ при 18-годишните дружно с Уладзимир Игнатик (Беларус). Достига до край на сингъл на „ Ориндж Боул “, само че губи от Ричардас Беранкис (Литва). Дебютира при мъжете на ITF Фючърс турнира Zagorka Cup в София, само че губи в три сета от третия подложен в схемата. През есента стартира да тренира в Испания в академията Санчес-Касал, под управлението на Емилио Санчес href= " https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80_%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2#cite_note-5 " >[5] и Пато Алварес[6]. В резултат на това през ноември доближава до четвъртфинал на турнира ITF Фючърс в Гран Канария, Испания и дебютира в ранглистата на Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP)
2008 година


На 6 юли печели шампионската купа на Уимбълдън при юношите, като на финала побеждава финландеца Хенри Континен с резултат 7 – 5, 6 – 3. Двамата са сътрудници в шампионата по двойки, само че се отхвърлят от присъединяване след победа в първи кръг. Победата в шампионата на сингъл му подсигурява уайлд кард за присъединяване в Уимбълдън ` 2009 при мъжете.[7] През септември става първенец и на  href= " https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BE_%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%BD%D0%B0_%D0%A1%D0%90%D0%A9 " title= " Открито състезание на Съединени американски щати " >Открито състезание на Съединени американски щати, побеждавайки на финала Девин Бритън с резултат 6 – 4, 6 – 3.[8] След тази победа е № 1 в международната класация за юноши.
2018 година
Стартира новия сезон като № 3 в световната ранглиста и при първото си присъединяване за годината, на турнира ATP 250 в Бризбън доближава до полуфиналите на сингъл и двойки.

На Откритото състезание на Австралия Димитров побеждава поредно четирима противници, само че на четвъртфиналите беше спрян от Кайл Едмънд. На идващия шампионат на който участва ATP 500 в Ротердам печели 4 срещи и доближава до финалния мач, само че не съумява да се опълчи сполучливо на Роджър Федерер. След това на турнирите ATP 500 в Дубай и Мастърс 1000 в Индиан Уелс не се показва безапелационно и отпада след първите си срещи. На Мастърс 1000 в Маями се показва нерешително, като реализира единствено една победа. На следващия Мастърс 1000 в Монте Карло, Григор побеждава поредно трима противници и доближава до полуфиналите.

До края на сезона взе участие още в 12 шампионата, като най-хубавите му класирания са два четвъртфинала на турнирите Мастърс 1000 в Торонто и ATP 500 в Барселона. През септември е поканен в състава на Европа за демонстративния шампионат в Чикаго за Купа Лейвър, като реализира една победа и дружно със своите съотборници Роджър Федерер, Новак Джокович, Александър Зверев, Давид Гофен и Кайл Едмънд надвиват над своите съперници от тима на останалия свят с 13 – 8 и печелят Laver Cup.

Общо през сезона взе участие в 19 шампионата на сингъл, като изиграва 43 срещи и реализира 24 победи. Завършва годината на 19-то място в международната класация.

В края на 2012 година се появяват клюки за връзка сред Григор Димитров и съветската тенисистка Мария Шарапова. Те удостоверяват това на Мутуа Мадрид Оупън 2013, шампионат в който Димитров побеждава за пръв път в своята кариера тогавашния номер едно в международната ранглиста Новак Джокович. През юли 2015 година двамата се разделят. Според някои медии в края на 2015 година Григор Димитров е почнал връзка с Никол Шерцингер. Информацията се удостоверява през идната година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР