На 16 март от 19:00 часа ще се състои световната

...
На 16 март от 19:00 часа ще се състои световната
Коментари Харесай

Емил Табаков открива „Мартенски музикални дни“ със световна премиера

На 16 март от 19:00 часа ще се състои международната премиера на музиката към балета „ Калиопа “ на Емил Табаков

62-рото издание на Международния фестивал „ Мартенски музикални дни “ ще бъде намерено на 16 март (четвъртък) от Симфоничния оркестър на Държавна опера – Русе. От 19:00 часа в Голямата зала на Доходното здание ще се състои международната премиера на музиката към балета „ Калиопа “ на Емил Табаков.

Най-новата творба на композитора е отдадена на родния му град Русе. Автор на либретото е тогавашният балетен актьор от трупата на Русенската опера Александър Малчев. На диригентския пулт ще бъде самият маестро Табаков.

Творбата споделя една от най-красивите русенски градски митове – тази за неустоимата хубавица Калиопа и реформатора Мидхат паша. Дните от далечното минало на Русчук оживяват посредством музикалните картини, основани с изисканото и сантиментално възприятие на композитора, покорявайки сетивата на слушателя. Богатството на музиката минава през жанровите детайли, присъщи за времето на драматургичното деяние, достигайки до богатите музикални изразни средства на симфоничното звучене.

Съпътстващо първия фестивален ден събитие е изложбата на Николай Бузов „ Темпо “. Творецът споделя, че картините в нея са самобитно продължение на пластичните му, естетски и метафизичен търсения в живописта през последното десетилетие. През този по-съзерцателен интервал той обръща извънредно внимание на метода, по който реализира жестовете си на художник - отривисти и мощни, само че и тъкмо премислени, изненадващи и даже стъписващи неизкушения фен платна. Насочва погледа си нагоре, само че и във вътрешността, с цел да открие за себе си и пресъздаде за другите илюзорни, само че и напълно същински душевни пространства.

Експозицията ще бъде открита в 18:00 часа във фоайето на Доходното здание.

Русенската художествена изложба е хазаин на изложбата „ Генезис “ на Юлиан Табаков, която показва 2 & 3D обекти в обща пространствена апаратура. Тя е част от триптиха „ Хоризонт “, сбъднат с финансовата поддръжка на Министерството на културата и Национален фонд „ Култура “. Сериите са живописен коментар върху същността на битието, по тази причина по какъв начин го възприемаме, за устрема на човек да го нагоди към себе си, “превръщайки ” се в негов основател. Произведенията слагат въпроси за истинността в съотношението сред наблюдаващия и следеното, сред същността и фикцията.

Експозицията се осъществя в границите на фестивала и може да бъде прегледана от 16 до 30 март.

В 62-рия Международен фестивал „ Мартенски музикални дни “, който се провежда от Община Русе под патронажа на Министерството на културата, ще се включат над 700 участници от 9 страни. Тази година в програмата са планувани 27 събития. Музикалният конгрес ще показа 7 оркестрови стратегии, 11 ансамблови концерта, 2 оперни спектакъла, 1 хоров концерт, 7 съпътстващи събития, 8 дебютиращи в България и в Русе актьори и ансамбли.

Билети за концертите от програмата на фестивала могат да се закупят на касата на Държавна опера – Русе и през онлайн платформата Eventim.

График на дните и часовете на всички конференции в границите на фестивала можете да видите
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР