На 16 декември изтича срокът за внасяне на последната месечна

...
На 16 декември изтича срокът за внасяне на последната месечна
Коментари Харесай

Остават 10 дни за плащане на авансовия корпоративен данък

На 16 декември изтича срокът за внасяне на последната месечна или тримесечна предплатена вноска за корпоративен налог за 2019 година, оповестяват от Национална агенция за приходите.
Това е и последният период, в който компаниите имат опция да създадат промяна на заявените от тях предплатени вноски за тази година, с цел да не надвнесат излишно налог или с цел да не заплащат лихви към Национална агенция за приходите при избрани несъответствия на вноските.
Фирмите, чийто доходи от продажби за миналата година надвишават 300 000 лв., са длъжни да вършат предплатени вноски за корпоративен налог. Те са месечни и тримесечни и се дефинират въз основата на планирана данъчна облага за настоящата година.
Анализите на Национална агенция за приходите демонстрират, че има случаи, при които плануваните предплатени вноски за корпоративен налог се оказват много по-високи или по-ниски от дължимия годишен налог. Това може да докара до начисляване на лихви от страна на Национална агенция за приходите или пък до потребност от възобновяване на налог.
В тази връзка, законодателят е дал опция на предприятията сами да понижават или усилват своите предплатени вноски през годината, когато считат, че те ще се разграничават доста от дължимия годишен корпоративен налог.
Намалението, надлежно нарастването, на предплатените вноски се употребява след подаването на декларация за смяна в тях. Този тип заявления се подават в офиса на Национална агенция за приходите по месторегистрация на компанията, като най-лесният метод за подаване на документи към приходната организация си остава използването на електронните услуги, които тя дава на своите клиенти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР