На 16 декември 2018 година Дмитрий Ершов гражданин на Русия,

...
На 16 декември 2018 година Дмитрий Ершов гражданин на Русия,
Коментари Харесай

Алчност и корупция в климатичната програма на ООН

На 16 декември 2018 година Дмитрий Ершов жител на Русия, който в миналото управляваше екологичните планове с оборот от няколко милиона $ в границите на програмата за развиване на Организация на обединените нации (ПРООН) в Русия, в своя Московски кабинет записа отрезвяващо видео известие при основните интернационалните спонсори на плана: " Организация на обединените нации ви скъсва. "   Ершов е един от десетките някогашни сътрудници на Организация на обединените нации, инспектори и консултанти, които в продължение на 10 години показват безпокойствие във връзка неефективното управление и хипотетичното нелегално заграбване на милиони долари интернационалните средства от Глобалния екологичен фонд (ГЕФ), които са предопределени за съкращаването изхвърлянето на парникови газове в Русия. Така стартира публикация на Foreign Policy, която ви предоставяме със съкращения от името на създателите Колъм Линчи Еми Макинон.
Но техните опасения във връзка нарушение на решенията в програмата, първо вътрешни известия, които се появиха през 2011 година, преди всичко се отхвърляха от сметките или се пренебрегнаха от страна на управлението в Истанбул, Ню Йорк и Вашингтон, а по този начин също и от държавните управления на страните-донори, в това число и Съединените Щати.
Разследването на това дело, извършено от Foreign Policy, учредено на проучването на огромен размер вътрешни документи на Организация на обединените нации и изявление с основни играчи, показва спомагателни доказателства в поддръжка на заявките на Ершов и хвърля неприятна светлина на неспособността на Организация на обединените нации, ГЕФ и самите държавни управления на страните-донори да обезпечат благонадежден надзор над осъществяването на благите планове на плановете за битка с екологичните бедствия, в това число изтъняването на озоновия пласт и световното стопляне.
Конфиденциално приложение към инспекцията,проведена през 2017 година, с което са били осведомени служителите на ПРООН в Ню Йорк и Истанбул, само че което в никакъв случай по-рано не е било оповестено, се показват безапелационни данни за предумишлено нелегално заграбване на милиони долари, отделени за реализирането на плана в интервала сред 2010 и 2014 година.  Но ПРООН оспорва този извод. Последвалото следствие, извършено от Управлението по проверка е следствия не намира доказателства за нелегално заграбване на средства, само че настрана след инспекцията е изработен изводът за това, че " ръководството на плана не подхожда на упованията стандарти ", заяви представител на ПРООН.
Ершов корав, че през октомври 2014 година е уволнен от заеманата служба в Организация на обединените нации по отношение на това че е изразил безпокойствие във връзка спор на ползи в програмата ГЕФ. Последните четири години той посвещава на това да подтикне ПРООН, ГЕФ и донорите към следствие на неговите изказвания, съгласно които длъжностни лица в оня и съветски служители са сключвани преференциални контракти с другари и членове на техните фамилии в границите на програмата, което е довело до малко екологични достижения.
През предишния месец се вземат решение показа на представителите на съвета на ГЕФ, състоящ се от 32 члена, копие на своето видеообръщение и заявление, в което ги приканва да стартират без значение следствие на неговите изказвания. Но апелите на Ершов неведнъж се пренебрегваха и високопоставените служители в ПРООН го пренебрегнаха, като някогашен неудовлетворен служащ, който се стреми да отмъсти на своя шеф за отхвърли да продължи контракта му.
" Трябва да имаме поради, че Ерешов се отнася негативно към нашето посланичество в Москва, написа районният механически консултант на ПРООН в Истанбул Джон О`Браян в свое по-рано не оповестено писмо от 23 декември 2014 година. Но О`Браян признава, че програмата е съпроводена от доста съществени проблеми, отбелязвайки, че трима самостоятелни консултанти са изразили безпокойствие във връзка на това по какъв начин се изразходват средствата. " Имам някои опасения, че това може да се обърне против ПРООН. " съобщи тогава О`Браян. Преди 3 години той сформира вътрешен отчет, в който се споделя че програмата няма с какво да се похвали, въпреки че за първата година на нейното действие са изхарчени 1,4 млн. $ и предложи тя да бъде маркирана като " проблематичен план ". Но това предложение беше отхвърлено.
Зелената машина за пари
Глобалния екологичен фонд е основан през 1991-ва година за финансиране на интернационалните старания за противопоставяне на най-актуалните екологични проблеми на планетата. Програмата се реализира от 18 национални и интернационалните организации. През юни Съветът на ГЕФ, състоящ се от 32 члена, одобри решение да утвърди планове на сума от над 850 млн. $, от които към 200 милиона бяха отделени за ПРООН .
Критиците на съветската стратегия я показват като изключително индикативен образец за неспособността на ПРООН да обезпечи надлежащото разходване на средства на ГЕФ. От 2010 година ГЕФ е изхарчил над 40 милиона $ за повишението на енергоефективността в Русия, съгласно източници в Организация на обединените нации.  Програмата, която работи от 2010 до 2017 година беше ориентирана за това да се помогне на Русия да докара стандартите на успеваемост в сходство с европейските стандарти, които служат за пример за разрастващите се страни. Но в заключителната оценка на съветския план през септември 2017 година, формирана от канадски специалист по енергоефективност Роланд Уонг и неговия съветски сътрудник Алексей Захаров, създателите стигат до извод,а че след съвсем седем години и милиони $ вложения от страна на държавните управления на страните донори в границите на програмата " не са били реализирани никакви съкращения на изхвърлянията на парникови газове . "
Московският офис на ПРООН е управителен от Наталия Олофинска, жител на Русия, взаимно с Алексей Антпрооп, почитан помощник на министерството на образованието и науката на Русия. През 2015 година Олофинска е назначена на интернационална служба в Истанбул през 2015 година, като районен механически експерт по акомодация на изменението на климата, където продължава да ръководи съветските планове на ПРООН, в това число и многомилионен тръстов фонд.
Консултантите откриват редица проблеми, включително и фактът, че търговете по договорите постоянно се предоставяли на родственици на съветски служители, ръководещи плана. Експертите по оценката на план се питат и за какво ПРООН ръководи плана с партньорство с министерство на образованието и науката, което няма никаква роля в установяването на стандартите на страната в региона на енергоефективността.
Докладът на Уонг и Захаров подтиква ръководството на ПРОНН за проверка и следствие за шикалкавене. Разследването " откриват редица нарушавания, въпреки и не равносилни на пропуски, които е належащо да се отстранят, с цел да не се повтарят тези неточности в бъдеще ", написа в докладната си норвежкия шеф на ръководството по проверката Хелге Оствайн на 9 май 2018 година. В документа си той отбелязва още, че на частни компании, поканени да вземат участие в управителния комитет, отговарящ за одобряването на договорите, е било позволено да вземат участие в търговете по тези контракти. Управлението по проверка и следствия открило, че обвиняванията в шикалкавене са голословни и закриват делото.
Ершов е поканен на работа през 2012 година на служба началник на план по стандарти и маркировка, където е работел на контракт в продължение на две години и половин. Руският специалист по-рано е работил в интернационалните организации, включително и Европейски Съюз и в частни компании. Ершов отбелязва, че Олофинская и Антрово са не намесвали в търговете, насочвайки договрите към другари и съдружници, наемайки неквалифициран личен състав, който изпълнявал техните заповеди. Олофинская отхвърля тези изказвания и през 2014 година не възобновява контракта му, изразявайки неодобрение от работата му.
Оценките на консултантите
Ершов споделя терзанията в районния щаб на ПРООН, само че те са отклонени от ръководството на ПРООН по въпросите на етиката, което декларира, че той няма компетенции да проверява корупция.
През септември 2015 година инспектори на организацията откриват дефекти в общото ръководство на обособените контракти. Работата на представителството на ПРООН в Москва е оценено, като отчасти задоволително, като се отбелязва, че процесите на вътрешен надзор, управление и ръководство на риска, като цяло действат, само че се нуждаят от усъвършенстване. ”
Безпокойство за действието на програмата още през 2011 година показват О Браян, който дефинира плана като проблематичен, като и от холандския механически специалист, нает от Организация на обединените нации, Франки Клинкенбърг, съгласно който на плана липсва ръководство и ръкодовоство.
През 2013 година за оценка на плана е нает различен съветник Йерун Кеттинг, холандски специалист по европейските енергийни стандарти, който счита програмата за несъответстваща и умерено удовлетворителна. Според изводите на Уонг и Захаро вкетинге била заплашван с „ огромни проблеми ”, в случай че не преразгледа оценката си. Възнагражданието му, което е трябвало да бъде изплатено през май 2013 е арестувано от офиса на Олофинска до август 2013 година. На него му заплащат, когато той трансформира оценката на „ умерено удовлетворителна. ”
ПРООН наема още един интернационален механически консултант едвам две години по-късно. Юрик Пашик,гражданин на Беларус, нает на работа през юни 2014 година открива още по-сериозни дефекти, заявявайки, че в програмата на ПРООН има доста спорове на ползи. Той също е застрашен със закъснение на възнагражданието му, в случай че не даде по-благоприятен доклад за работата на плана. През 2015 година договорът му не е обновен.
Ершов и други информатори се обръщат към основните донори, в това число Съединени американски щати , Канада и Норвегия. Но тези държавни управления в забележителна степен дават на ПРООН опцията да внесат ред в личната си къща. През януари канадските и канадските и норвежките управляващи оповестиха, че са задоволени от това по какъв начин ПРООН е провела следствието за хипотетична корупция в програмата, а американските управляващи предадоха делото в основния контролен орган на Организация на обединените нации, Управлението службите за вътрешен контрол, което ги трансферира назад на следователите на ПРООН.
За Ершов и останалите реакцията на донорите е притеснително увещание за това, че изкореняването на корупцията не е огромен приоритет. " Има богати страни, които насочват големи суми пари за оказване на поддръжка на екологичните стратегии. В последна сметка тези пари изчезват, като вода в пясък ", споделя Пашик.
Превод: Actualno.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР